שם המחבר: דני רייספלד

קולנוע של זהויות

 

הסרט "פנתר לבן" מספר את סיפורו של אלכס ציטלין (בגילומו של יבגני אורלוב), נער שמשתייך לחבורה גזענית אנטי-ישראלית, המורכבת מנערי רחוב שהחברה הישראלית דחתה. אלכס נלקח תחת חסותו של דוד אוחנה (הלוא הוא זאב רווח האגדי), מאמן אגרוף טברייני בהווה ופנתר שחור בעברו, הלוקח אותו למסע לאליפות ישראל באגרוף. רומן שמתפתח בין אלכס ליסמין (מיטל גל), בתו של המאמן, מעורר מורת רוח אצל אביו ואחיו של אלכס, הרואים בקשר ביניהם בגידה במנטליות הרוסית.

כשהתחלתי לכתוב את התסריט, אמרו לי לא פעם שהנושא העדתי בישראל כבר לא רלוונטי. אלא שכבר בשלבים המוקדמים של התחקיר ובשלבי הליהוק של בני הנוער, התגלתה לי אמת אחרת הנוגעת לחשיבותו של המוצא המשפחתי. כי מסתבר שממש מתחת לרדאר של ההורים והמורים, מתפרצת אלימות קשה, חברתית, מילולית ופיזית, ושורשיה לפותים בנושא העדתי.

מתי הוחלפה זהותנו מזהות ישראלית לזהות עדתית? מדוע בני נוער, בשנת 2014, עדיין מגדירים את עצמם לפי עדה? מדוע מי שנולד כצבר מוחלט או להורים מעדות שונות בוחר לעצמו זהות עדתית? אלה הן בעיניי שאלות חשובות הנוגעות לתהליכים שהחברה הישראלית עוברת כיום.

כיוצר קולנוע, חשוב לי לספר סיפורים שיגרמו לאנשים לחשוב. אני רואה בקולנוע שאני יוצר קולנוע חברתי, המבקש לזעוק את מה שאני מאמין שצריך להישמע. השאלה הגדולה היא תמיד איך - איך מספרים את הסיפור, ובגלל זה אני חושב שההישג הגדול ביותר של "פנתר לבן" הוא הליהוק. מלבד זאב רווח, אין בסרט שחקנים מקצועיים. רוב השחקנים הם בני נוער מטבריה, נערים שמגלמים את עצמם.

מפחיד ללהק non-actors לסרט. הרי סרט שלא משוחק טוב, יקרוס. לכן הצעד הראשון שעשיתי היה לחפש אנשים מהעולם שהסרט עוסק בו. אני זוכר את המפגשים הראשונים שלי עם הנערים, שנראו לי אבודים. יותר משבחנתי אותם, הקשבתי להם, לסיפורים שלהם, שהפכו אותי ליוצר שמכיר הרבה יותר טוב את העולם שביקשתי ליצור – עולם של חבורות רחוב ושל אגרוף. דווקא בגלל העובדה שלא מדובר בשחקנים מקצועיים, הנערים האלה מביאים איתם משהו שמעט מאוד שחקנים מקצועיים יודעים להביא; איזשהו צבע, איזו אמינות, משהו שנראה כמו שיקוף ממשי של העולם שלהם. הבעיה התעוררה דווקא בסצנות שלא קשורות לעולם שממנו הם באו, בסצנות דרמטיות או רומנטיות. אז השתמשתי בשתי שיטות כדי להוציא מהם משחק מקסימלי. שיטה אחת היא בדרך של חזרות מצולמות. היינו מצלמים את הסצנות, צופים בהן ומנתחים אותן – מה עבד טוב יותר? מה עבד פחות טוב? השיטה הזאת נחשבת לאחת השיטות המובילות בעבודה עם צוות לא מקצועי. שחקן לא-מקצועי שצופה בעצמו, משתפר והמשחק שלו הופך להיות יותר ויותר אמין. לשיטה השנייה אני קורא שיטת המניפולציות. לדוגמה – אם אתה רוצה שהשחקן יהיה במתח לקראת הגעתה של אהובתו, אתה לוחש לו שישחק כאילו הוא ממש רעב או צריך לשירותים, ואז הוא משדר מתח, ציפייה, אהבה...

אני אוהב את המפגשים עם בני נוער. הייתי בעצמי נער כשראיתי בפעם הראשונה את הסרט "אמריקה X" והוא השפיע עלי עד מאוד. הייתי אז בן 14, פגוע וזועם, והסרט הזה, שעוסק בגזענות בארצות הברית, גרם לי לחשוב, גרם לי להשתנות. קשה מאוד לעשות סרטים, אבל כשניגשים אליי תלמידים אחרי הסרט ומשתפים אותי בחוויות שהם עצמם עברו ועוברים, אני יודע שהצלחתי לגעת בכמה מהם ואולי אפילו לחולל איזה שינוי, קטן.

לצפייה בטריילר של הסרט.

               

הסרט היה מועמד לפרס האוסקר הישראלי (2013) בקטגוריית הסרט הטוב ביותר, והתחרה בפסטיבלים בינלאומיים וביניהם ירושלים, מונטריאול ומוסקבה.

לכתבה בערוץ 10 על הסרט "פנתר לבן".

מתוך הביקורות:
"שום דבר לא הכין אותי למה שעמד לקרות... קודם כול האולם היה מלא לחלוטין... אפילו על המדרגות וכיסאות הפלסטיק המאולתרים לא היה מקום... 'פנתר לבן' הימם אותי כבר מהשוט הראשון ועד האחרון... הסרט הזה השאיר בי פצע, ופעל עליי רגשית כל כך חזק, דווקא בזכות השימוש הגורף שלו בקלישאות ז'אנר סרטי האגרוף ואולי גם בקלישאות בכלל... סרט אמיץ... סרט אגרוף מעולה... ניצחון כולל". אורון שמיר, אתר סריטה.
"ראוי לציין את משחקו המרגש של יבגני אורלוב, שמצליח להפגין קשיחות ופגיעות בו-זמנית, עם ניואנסים ושכבות של מצבי נפש משתנים. זהו תפקידו הקולנועי הראשון, והוא בהחלט מהווה הפתעה נעימה עבור הצופה..." נחום מוכיח, nrg.
"מי שמבין כנראה היטב את יכולתה של עשייה פופולרית, שמדברת לקהל בגובה העיניים, לעסוק בהצלחה בנושאים טעונים ורבי חשיבות הוא דני רייספלד, יוצר הסרט דל התקציב 'פנתר לבן'. רייספלד רוקח מלודרמה עזת יצרים, שאינה מפחדת גם לפלוש לתהומות הקיטש..." מרט פרוחומובסקי, וואלה! תרבות.
"לאחר הצפייה בסרט אני חושבת שהשפעתו על בני נוער ועולמם היא מרתקת... 'פנתר לבן', המתמודד עם בעיות של זהות ואלימות בחברה הישראלית, מהווה בסיס חשוב לדיון בדילמות אלו, שכמעט ולא קיימות בשיח החינוכי פדגוגי..." דורית באלין, מפמ"ר תקשורת וקולנוע.

*המפגש עם הבמאי דני רייספלד וסרטו "פנתר לבן" מיועד לתלמידי ח' - י"ב. 
 **יולי 2014.

 

יש למלא את הפרטים

סל תרבות ארצי הוא תוכנית חינוכית האחראית על חשיפת תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.

תוכנית סל תרבות ארצי מקנה לתלמידים מגיל הגן ועד י"ב, כלים לצפייה מודעת ובעלת משמעות בששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.

 התוכנית משותפת למשרד החינוך, לחברה למתנ"סים ולרשויות המקומיות.

התוכנית פועלת החל משנת 1987.