"עוץ לי גוץ לי- מלכת ההצגות"

התרגשות רבה מילאה את תלמידי כיתות ג-ד ואת מוריהם שהגיעו לצפות במחזמר הנפלא "עוץ לי גוץ לי" במסגרת סל התרבות היישובי של נתניה. סוף סוף הגיע הרגע לו התכוננו. מרגע שהתיישבו באולם, החלו נשמעות קריאות של התרגשות וציפייה..


"ומכאן, קהל יקר/ לא נקדים את המאוחר/
 וכל היתר איך – ומה?/ תראו היום על הבמה..." 
 (א. שלונסקי, מתוך המחזמר).


התרגשות רבה מילאה את תלמידי כיתות ג-ד ואת מוריהם שהגיעו לצפות במחזמר הנפלא "עוץ לי גוץ לי" במסגרת סל התרבות היישובי של נתניה. סוף סוף הגיע הרגע לו התכוננו. מרגע  שהתיישבו באולם, החלו נשמעות קריאות של התרגשות וציפייה. "אני כבר רואה שההצגה תהיה טובה", אמרה  שירלי, תלמידת כיתה ג' בבית ספר מורשת זבולון רגע לפני תחילת ההצגה. "איזה תפאורה יפה! אני מכירה את הסיפור, קראנו אותו בחוברת ותרגמנו את המילים הקשות. אני מתרגשת!"
   
האורות כבו אט אט ולפתע פרץ לבמה משרת הארמון (השחקן רמי ברוך) בקריאה המיוחלת: "בוקר טוב! בוקר טוב!" הילדים השיבו על ברכתו ושרו יחד איתו: "קהל נכבד, ברגע זה, מתחיל סיפור המחזה ..." כך נפתחה ההצגה "עוץ לי גוץ לי" בהפקה הססגונית של תיאטרון הקאמרי. ההצגה הועלתה בעירנו שבע פעמים במסגרת סל תרבות ארצי, וצפו בה יותר מארבעת-אלפים תלמידים. המחזה נכתב בשנת 1965 על ידי אברהם שלונסקי, בהשראת אגדה מאת האחים גרים. שלונסקי הפך את האגדה למחזה פיוטי ומלא הומור.המונולוגים והדיאלוגים כתובים בחרוזים ושופעים משחקי לשון מתוחכמים.

אנו בנתניה, בוחרים בכל שנה מופע מובחר שבו יצפו כל בתי הספר בעיר. בשנה שעברה, למשל, בחרנו באופרה לילדים "סינדרלה", שבה צפו כל תלמידי כיתות ה', ו' בעיר. כדי להפיק את המרב מהצפייה במופעים אלה, מתקיים תהליך הכנה גם למורים עצמם. השנה, לקראת "עוץ לי גוץ לי", קיימנו בהיכל התרבות בנתניה מפגש הכנה לכשמונים מחנכים, בהנחיית מילאת ביברמן, עורכת בהוצאה לאור של סל תרבות ארצי. במפגש קיבלו המורים כלים להכנה מוקדמת של התלמידים בכיתות, ולעיבוד לאחר הצפייה. את המפגש פתחה עידית שפרלינג, מנהלת אגף החינוך היסודי בנתניה, שדיברה על החשיבות של תכנית סל תרבות ארצי ושל חינוך לאמנות איכותית.
     
לקראת ההצגה חולקו לכל התלמידים תכניות מיוחדות שהופקו על ידי תאטרון הקאמרי, והוענקו לתלמידים כמתנת סל תרבות ארצי. התכניות הצבעוניות כוללות מידע על המחזה, על המחזאי ועל היוצרים. כדי לקרב את הילדים לשפתו הפיוטית של המחזה נכלל בהן גם מילון קצר לביאור מילים וביטויים המופעים במחזה.
   
ההפקה הנוכחית היא למעשה בימוי מחודש של רוני פינקוביץ', על בסיס ההצגה הידועה שביים יוסי יזרעאלי לפני שנים רבות. הודות לכך זוכים ילדים גם היום להתוודע לשפתו של שלונסקי ולצפות  בבימוי משובח. התגובות היו בהתאם. באחת ההצגות, בהפסקה, ניגשו אלי מספר ילדות מבית ספר "בארי". "נכון שזה עוד לא נגמר?" שאלה אחת מהן בדאגה. "זה כל כך יפה, אני לא רוצה שזה ייגמר". ואמא מלווה מבית ספר ביאליק מספרת: "ראיתי את של 'עוץ לי גוץ לי' כילדה, והתרגשתי לראות את זה שוב. נהניתי למראה הילדים הנהנים, ושמחתי לגלות שההצגה נפלאה לא פחות ממה שזכרתי". במכתב ששלחו אלי, מסכמות המורות מביה"ס "יונתן": "ההצגה המקסימה הזו גרמה לנו הנאה צרופה. השחקנים, הטקסטים, התלבושות, המוזיקה – הכול. אין ספק שזוהי תרבות במיטבה. עוץ לי גוץ לי היא  מלכת ההצגות"

* חדוה כהן הינה רכזת סל תרבות נתניה

19/03/2009

תמונות נוספות מתוך ההצגה בנתניה:

 צילום: רן אליהו.

יש למלא את הפרטים

סל תרבות ארצי הוא תוכנית חינוכית האחראית על חשיפת תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.

תוכנית סל תרבות ארצי מקנה לתלמידים מגיל הגן ועד י"ב, כלים לצפייה מודעת ובעלת משמעות בששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.

 התוכנית משותפת למשרד החינוך, לחברה למתנ"סים ולרשויות המקומיות.

התוכנית פועלת החל משנת 1987.