כמה עכשיו זה העכשיו, איפה נמצא האובייקט האמנותי, חוויית הצפייה ההמונית לעומת זו האמנותית, וגם… עולם ראשון ועולם שלישי, ניצול, סחר באיברים… אלה הם חלק מהנושאים שעלו לדיון (סוער) במפגש של מורי תיכון מקיף שקמה שבקיבוץ יד מרדכי עם האוצרת ומבקרת האמנות העכשווית רותי דירקטור.
הרקע למפגש של כלל המורים היה המפגשים הצפויים לכלל התלמידים עם אמנים פלסטיים. תלמידי בתי הספר התיכונים של חוף אשקלון נפגשים מדי שנה עם אמנים פלסטיים מהתחומים השונים: ציירים, צלמים, פסלים, אמני וידאו ארט ומיצבים. המפגש עם רותי דירקטור, במסגרת "חדר מורים לומד", נועד להפגיש את המורים עם אמנות עכשווית, מה שיאפשר להם לקיים דיאלוג עם תלמידיהם לקראת מפגשי האמנים ולאחריהם.
רותי דירקטור הראתה למורים עבודות של אמנים עכשוויים, שלא השאירו את חדר המורים אדיש. למשל, העבודה של האמן הספרדי סנטיאגו סיירה, שהעמיד בשורה מובטלים קובנים ונשים מקסיקניות וקעקע קו על גבם, תמורת 100 דולר ששילם לכל אחד מהם. ("זה שרלטנות או אמנות?" שאל אחד המורים, ומורה אחרת ענתה לו, "הוא מעורר שאלה. הוא מזמין את הצופים לדון במה שקורה במפגש שבין האמן לאוכלוסיות שוליים חלשות." "אבל האנשים האלה לא מודעים לאמנות והם יעשו הכול בשביל 100 דולר," אמרה מורה אחרת.) גם העבודה של מרטין קריד, אצנים החולפים ביעף באולמות הפיסול הניאו-קלאסי במוזאון טייט בלונדון אחת ל-30 שניות, עוררה עניין רב. "מה הוא מנסה להגיד?" שאלו המורים, "למה זה אמנות?". "יש לנו כל מיני התניות לגבי מוזאון," הסבירה רותי דירקטור. "לפרוץ בשעטה במוזאון, למשל, זו משאת נפש. אבל מרטין קריד מכוון את העבודות שלו לצופים שיודעים, שיודעים שהפסל של רודן 'הנשיקה' היה שם קודם. פסלים זה עיסוק בגוף האנושי, והאמן אומר – אני רוצה לשים במוזאון משהו חי, ומה יותר חי מהגוף עצמו."
"במשך כמעט שעתיים המורים שוחחו עם רותי דירקטור," אומרת רונית סדון, הרכזת היישובית. "היה מרתק. כמעט כולם השתתפו, היה כל כך מעשיר, גם מבחינה היסטורית - כשהיא דיברה על פתיחת שערי מוזאון הלובר לקהל כתגובה למהפכה הצרפתית. אין לי ספק שזה תרם למורים גם לקראת מפגשי האמנים. בכלל, למפגשים עם אמנים פלסטיים יש השפעה גדולה אצלנו. בשנה שעברה למשל, תלמידים ממש התגנבו לכיתות אחרות כדי לחוות מפגשים נוספים. אנשים דיברו על זה אחר כך, לא רק התלמידים, שמעתי על זה מהורים, מאנשים במועצה. תלמידה סיפרה לי שבעקבות מפגש שהיה לה עם ארז ישראלי, היא נסעה למוזאון תל אביב כדי לראות עבודה שלו בתערוכה קבוצתית. אין בכלל ספק שזה מעורר עניין רב."
לקראת המפגשים עם האמנים, הוציאה דנית לוי, רכזת סל תרבות של מקיף שקמה, חוברת ובה מידע אודות האמנים העתידים להגיע לבית הספר – אניסה אשקר, מנאר זועבי, בעז ארד, אורי גרשוני ויובל שאול, וכן פרק מספרה של רותי דירקטור "אמנות עכשווית אני מדברת אליכם". "זו השנה השנייה שבה אנו מקיימים מפגשים עם אמנים ישראלים עכשוויים לכל תלמידי בית הספר," אומרת דנית. "השנה החלטנו להקדיש שבוע שלם לתחום, ובנוסף למפגשים עם האמנים, מורים מהצוות העבירו לתלמידים סדנאות וגם יצאנו לגלריה שבקיבוץ. בספריית בית הספר הייתה פינה המוקדשת לאמנות ובה יכלו המורים והתלמידים לעיין בספרים ובמאמרים הרלוונטיים לתחום."
גם בביה"ס היסודי "חופים" שבקיבוץ יד מרדכי יפגשו השנה כל התלמידים עם אמנים פלסטיים.
אם אנחנו לא נחשוף את התלמידים, רובם לא ייעצרו ליד ציור מודרני בבוקר בהיר הגיעו לתיכון כפר סילבר שלושה אמנים: איתן קדמי - צייר קריקטורות ומאייר, חן שיש - ציירת, ובועז ארד - אמן וידאו ארט. לתלמידי כיתות ז' הייתה זו הפעם הראשונה שבה נפגשו עם אמן מתחום האמנות הפלסטית. תלמידי כיתות ח' פגשו אמנים גם בשנה שעברה. המפגשים עם אמנים פלסטיים הפכו למסורת בבית ספרנו, כי אם אנחנו לא נחשוף את התלמידים, רובם לא ייעצרו ליד ציור מודרני, למשל.
|
25/12/2008
סל תרבות ארצי הוא תוכנית חינוכית האחראית על חשיפת תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.
תוכנית סל תרבות ארצי מקנה לתלמידים מגיל הגן ועד י"ב, כלים לצפייה מודעת ובעלת משמעות בששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.
התוכנית משותפת למשרד החינוך, לחברה למתנ"סים ולרשויות המקומיות.
התוכנית פועלת החל משנת 1987.