שם המחבר: לילך בן עמי ועדי ויניצה

יום בפסטיבל


כאשר ירדו מהאוטובוסים, הופתעו תלמידי תיכון "רבין" מתל מונד, מקיף "רוגוזין" מקרית גת ו"אשל הנשיא" לגלות שטיח אדום פרוש ברחבת הסינמטק בת"א. נציגה של הסינמטק הורתה להם בחביבות להתקדם על פני השטיח לצלילי מוזיקת ג'אז שניגנה קבוצת תלמידים מעירוני א' בתל אביב. כך נכנסו התלמידים והמורים לסינמטק תל אביב בסוף חודש ספטמבר ליום בפסטיבל סרטי ילדים ונוער.

זו השנה הרביעית לקיומו של פסטיבל סרטי ילדים ונוער בסינמטק ת"א. במהלך ארבעת ימי  הפסטיבל, מוקרנים סרטים על ילדים או מאת ילדים מכל רחבי העולם. כמו כן מתקיימת תחרות סרטים שהשופטים בה הם בני נוער שהוכשרו לכך במיוחד.
 גם השנה, כמו בשנה שעברה, חברו "סל תרבות ארצי" וסינמטק ת"א לפרויקט "יום בפסטיבל", במסגרתו צופים תלמידים מחטיבות ביניים ברחבי הארץ בסרטים ומפגשים הכלולים ברפרטואר הפסטיבל.
היום התחלק לשני חלקים: בחלק הראשון צפו התלמידים ברצועה הכוללת 5 סרטים תיעודיים העוסקים כולם בשינוי שעוברים נערים ונערות מרחבי העולם: מריה מעפולה הרוצה להיות זמרת, נער מאירלנד שהוריו מתחתנים, נערה מתורכיה הסובלת מסכרת ולומדת לראשונה להזריק לעצמה אינסולין, ועוד.
להקרנת הרצועה הוקדמה שיחה קצרה על קולנוע תיעודי ועל נקודת המבט של הבמאי - נקודת מבט שאינה אובייקטיבית אלא משקפת את השקפת עולמו, מגמותיו ומטרותיו.
התלמידים התבקשו לחשוב במהלך הצפייה, של מי נקודת המבט בסרטים?  האם של הילדים עצמם -  גיבורי הסרטים, או של יוצר/ת הסרט? בתום ההקרנה המשיכו התלמידים לדון בסוגיה זו.

בחלקו השני של היום השתתפו התלמידים בסדנה מתוך הפסטיבל הנקראת "רגע לפני". בסדנה זו פגשו את הבמאי ליאור מולכו שסרטו העלילתי "שני דגלים", המשחזר את העיר תל אביב בתקופת המנדט הבריטי, עומד לצאת לאקרנים.
ליאור הציג לתלמידים את האתגר שעמד בפניו ליצור סרט המנסה לשחזר באופן אותנטי תקופה היסטורית על פרטיה השונים: את המלאכה העמלנית הכרוכה בעשיית השחזור,  האפקטים המיוחדים ששילב בעשייה הקולנועית, ואף הציג בפניהם דגם שבנה במיוחד לצורך הצילומים.

היום זימן לתלמידים מפגש עם שני היבטים שונים של תחום הקולנוע: הקולנוע התיעודי והעשייה האמנותית הכרוכה ביצירת סרט תקופתי. היום המיוחד הזה זימן לתלמידי חטיבות הביניים הזדמנות מיוחדת להציץ למחוזות הפחות מתויירים של אמנות הקולנוע. 

6/10/2008

יש למלא את הפרטים

סל תרבות ארצי הוא תוכנית חינוכית האחראית על חשיפת תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.

תוכנית סל תרבות ארצי מקנה לתלמידים מגיל הגן ועד י"ב, כלים לצפייה מודעת ובעלת משמעות בששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.

 התוכנית משותפת למשרד החינוך, לחברה למתנ"סים ולרשויות המקומיות.

התוכנית פועלת החל משנת 1987.