מה המטרה הבסיסית שעומדת בפנינו כשאנחנו דנים בסרט, מה בין הרובד הגלוי של הסרט לבין פרשנות הסרט, ואיך נבנית המשמעות. אלה היו השאלות שעמדו במוקדו של המפגש בנושא צפייה ביקורתית בקולנוע שהיה בסינמטק חיפה בסוף ספטמבר. כארבעים מורים ומנהלים מבתי הספר התיכונים בעיר התכנסו בסינמטק לצפייה ודיון בסרטו של טוד היינס "הרחק מגן עדן" (2002). ד"ר שמוליק דובדבני, מרצה, מבקר קולנוע ויועץ סל תרבות בתחום, דיבר על ההבחנה שיש לעשות בין הבנת הסרט, היא הרובד הגלוי, המיידי, לבין פרשנות הסרט התובעת מאיתנו צלילה לעומקים ולהקשרים תרבותיים ואחרים. "בתוך הרובד הגלוי, המיידי, של הסרט, קיים האלמנט של הפרשנות," הסביר. "פרשנות היא היכולת שלנו לפענח את הסרט כשאנחנו מביאים כלים שונים מדיסיפלינות שונות. בפרשנות אני הופך את הסרט מסתם 'בידור' לאמנות." דובדבני דיבר על האמצעים האמנותיים השונים של הסרט, הפסקול, התלבושות, הצילום, הדיאלוגים, ועל ההקשרים התרבותיים והפוליטיים שלו.
"במשך שנים לחצנו להגיע להישגים לימודיים, אבל תרבות היא הנשמה היתרה של מערכת החינוך." בדברים אלה פתח את הערב מנהל מחוז חיפה, משרד החינוך, אהרון זבידה. הוא דיבר על המשמעות של צפייה מודרכת בסרטי קולנוע ו"על היתרון של בית הספר שמאפשר דיון, מפגש עם יוצר, לראות מה נמצא מאחורי המסך." אילנה טרוק, מנהלת מח' חינוך בעיריית חיפה, דיברה על החשיבות של היכרות התלמידים עם מוסדות תרבות בעירם, כדוגמת הסינמטק, וניסים בן ג'ויה, מנהל הסינמטק, דיבר על טיפוח תרבות קולנועית. "אנחנו פועלים להעשיר את תפיסתם של התלמידים,להעלות אותם עוד צעד מהמקום שבו הם נמצאים," אמר בן ג'ויה והוסיף כי "ההזדהות או אי ההזדהות עם גיבורים עוזרת לנו לעצב את תפיסת המציאות שלנו ואת יחסנו לאחר." מילאת ביברמן מסל תרבות ארצי דיברה על החינוך לצפייה ביקורתית בקולנוע כחינוך לצפייה ביקורתית בכלל.
הערב היה יוזמה משותפת של סל תרבות ארצי, סל תרבות עירוני חיפה וסינמטק חיפה. "אני מקווה שהמפגש הערב יהיה פתח למפגשים חווייתיים ומלמדים נוספים," אמרה בלהה מור, מנהלת סל תרבות תיכונים חיפה שיזמה והנחתה את האירוע. "הנוער בגילאי חטיבות הביניים והחטיבות העליונות מגלה פתיחות. הוא סקרן, קל לאתגר אותו, לעורר אותו לשאול שאלות ולעודד בו את חוש הביקורת… במסגרת ביה"ס האמנות משמשת לעתים קרובות כאמצעי הדגמה של נושאים לימודיים שלא תמיד מזמנת לתלמיד חוויה אמנותית ממשית, אבל המנדט שלנו כמחנכים הוא להביא בפני התלמידים את המיטב, לעורר בהם סקרנות, להדריכם לקראת הצפייה ולשוחח עמם לאחריה."
2/10/2008
סל תרבות ארצי הוא תוכנית חינוכית האחראית על חשיפת תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.
תוכנית סל תרבות ארצי מקנה לתלמידים מגיל הגן ועד י"ב, כלים לצפייה מודעת ובעלת משמעות בששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.
התוכנית משותפת למשרד החינוך, לחברה למתנ"סים ולרשויות המקומיות.
התוכנית פועלת החל משנת 1987.