שם המחבר: ענת בוסקילה

"סדר" של להקת בת שבע בקיבוץ עין גדי


לפני כשנה נסעתי לתל אביב לצפות במופע המחול "סדר" של בת שבע, במסגרת תפקידי כרכזת סל התרבות בבית ספרי. הדרך מן הדרום היתה קשה: נטשתי את מכוניתי שהתקלקלה בצד הדרך, תפסתי אוטובוס מזדמן לתל אביב, ומשם במונית למרכז סוזן דלל… אבל טלטולי הדרך לא העיבו בסופו של דבר על הנאתי ממופע המחול הנפלא הזה. פיצתה עליהם העובדה, שהזדמנה לי טלטלה מסוג אחר, פנימית, מהותית.

 משום כך חשתי חובה לעצמי להביא את "סדר" לעין גדי, כדי שתלמידי בית הספר יחשפו לחוכמה וליופי שבו. חשוב היה בעיני שתלמידי בית הספר יצפו במופע מחול מודרני באיכות ובסדר גודל שכזה:  לא בכל יום מגיעה לאזור ים המלח הזדמנות שכזו. החלטתי ש"סדר" הוא שיפתח את תוכנית סל התרבות שלנו באותה השנה. גם הבוגרים שבילדי ביה"ס היסודי של הקיבוץ הוזמנו לצפות בו.

לקראת הצפייה ב"סדר" קיבלתי ממטה סל תרבות ארצי חומרי הכנה כתובים: חוברת "כמויות" מסדרת אודות, ומסדרת "צורות" את החוברות "מחול מודרני" ו"בלט קלאסי". הוחלט כי לקראת המופע נקדיש זמן בכיתות להרחבת ידיעותיהם של התלמידים בתחום המחול בכלל, והמחול המודרני בפרט. שוחחנו איתם על כך שהמחול הוא שפה, וכמו כל שפה, יש לו כללים משלו. שוחחנו על מאפייני המחול המודרני והעכשווי להבדיל מאלו של הבלט הקלסי, על להקת בת-שבע והכוריאוגרף שלה, אוהד נהרין, וכמובן, על המופע "סדר".

המופע התקיים באולם ע"ש "אבני" בעין גדי. כבר בתחילתו נוכחתי שהתלמידים אינם אדישים.  אמנם, פה ושם נשמעו בקרבם צחקוקי מבוכה, אך ככל שהמופע נמשך הלכה וגברה מעורבותם  במתרחש על הבמה.
המופע הדינמי דיבר אל לב הציבור הצעיר – קהל שעולם המחול המופלא היה זר לו עד אז. הוא גם המחיש להם  את הכישרון ואת ערכי המשמעת, הדיוק, וההקפדה הנדרשים מרקדנים ברמה גבוהה.

בעקבות הצפייה התעורר שיח ער בין המורים והתלמידים. בנות אולפנת המחול של המועצה האזורית "תמר" היו כמובן נפעמות במיוחד, אך גם חבריהן שאינם קשורים לעולם המחול תיארו את המופע כ"מצחיק" ,"מדהים" ועוד תארים חוויתיים כיוצא באלה. בין השאר התרשמו משפת הג'יבריש ששילב אוהד נהרין במופע. גם המורים שיבחו את הבחירה, שהיוותה כדבריהם פתיחה מרשימה לתוכנית, והביאה שינוי מרענן ומרחיב אופקים.


ענת בוסקילה הינה רכזת חברתית בתיכון עין גדי, מועצה איזורית תמר.

24/9/2008

יש למלא את הפרטים

סל תרבות ארצי הוא תוכנית חינוכית האחראית על חשיפת תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.

תוכנית סל תרבות ארצי מקנה לתלמידים מגיל הגן ועד י"ב, כלים לצפייה מודעת ובעלת משמעות בששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.

 התוכנית משותפת למשרד החינוך, לחברה למתנ"סים ולרשויות המקומיות.

התוכנית פועלת החל משנת 1987.