שם המחבר: עדי ויניצה

לא ועדת קישוט של העולם


"מה תפקידה של האמנות? האם היא נועדה לייפות את עולמנו? לענג אותנו?" שאלה זו הפנה  האמן יובל שאול אל תלמידי קבוצת המנהיגות התרבותית בביה"ס סנט ג'וזף אלקיריקי מוטראן בנצרת. השיחה התקיימה במסגרת מפגש סוף השנה של הקבוצה. "כאמן, איני רואה את עצמי כחלק מוועדת קישוט של העולם" אמר שאול. "בעיני, אמנות ששואלת שאלות ובודקת את הגבולות היא זו שיש לה פוטנציאל להיות מרתקת". בעבודותיו עוסק שאול בדימויים מעולם החי, ומרבה להשתמש בפרוות ופוחלצי בעלי חיים. אחד המוטיבים החוזרים בפסלים ייחודיים אלה הוא שני בעלי חיים המחוברים יחדיו לגוף אחד. התלמידים שאלו את האמן מה משמעותם של  דימויים ומוטיבים אלה בעבודותיו. "בעלי חיים מייצגים בעיניי משהו טבעי, ראשוני" השיב שאול. אין להם ערכי מוסר וצדק, אך גם אין בהן רוע. זהו עולם קשוח שבו החזק הורג את החלש, וכל אחד נוהג באופן בלתי נמנע, על פי תכתיבי הטבע". 

 לאחר מפגש האמן ערכה מנחת היישובים עדי ויניצה דיון עם התלמידים. לקראת הדיון התבקשו כולם לקרוא  חלקים מספרה של רותי דירקטור "אמנות עכשווית אני מדברת אליכם" בהוצאת סל תרבות ארצי. בדיון עלתה השאלה מה הופך עבודת אמנות למשמעותית. התשובה על כך מורכבת, כמובן, ובכל זאת הציעו התלמידים מספר כיווני חשיבה אפשריים:"אמנות משמעותית היא אמנות עם עומק וסב-טקסט" אמרה עאידה: "כשלא הכל גלוי על על פני השטח"; "אמנות משמעותית היא כזו שיש בה אמירה לא שיגרתית על העולם", אמר ראג'ה. בשאר הביא דוגמא: "הסרט "מלון 9 כוכבים" שבו צפינו השנה, עורר אצלי את חוש הביקורת, וזה משהו שיצירת אמנות טובה שואפת לעשות". וחתאם הוסיף: "מופעי האמנות בהם צפינו השנה", אמר חאתם, "עוררו הרבה מחשבה וגם ויכוח. הצפייה בהם כקבוצה אפשרה לי לשמוע גם את דעותיהם של אחרים, וכך גם קיבלתי כיווני חשיבה חדשים ושונים משלי".

"חשוב לדעתי שהמופעים והדיון סביבם יעוררו אצל התלמידים חשיבה עצמאית ולא עדרית", אומר מוסא אבו שקרה, רכז התוכנית בביה"ס. "הייתי רוצה שהתוכנית תפתח בתלמידים כישורי  הערכה לא רק לגבי אמנות, אלא גם לגבי תופעות חברתיות". האב אמיל שופאני, מנהל ביה"ס, סיכם: "המטרה היא לא רק להרגיל את התלמידים לראות מופעי אמנות אלא גם ללמד אותם איך להתבונן ובמה להתמקד. אני שואף שעם הזמן ילמדו התלמידים להתמודד עם שפות האמנות ויקבלו כלים לפענח אותן. חשוב לי לבלבל את התלמידים, לגרום להם לשאול שאלות, ולהשתהות עם התשובות: שלא יקבלו את המציאות כמובן מאליו".
 

26/6/2008

 

יש למלא את הפרטים

סל תרבות ארצי הוא תוכנית חינוכית האחראית על חשיפת תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.

תוכנית סל תרבות ארצי מקנה לתלמידים מגיל הגן ועד י"ב, כלים לצפייה מודעת ובעלת משמעות בששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.

 התוכנית משותפת למשרד החינוך, לחברה למתנ"סים ולרשויות המקומיות.

התוכנית פועלת החל משנת 1987.