שם המחבר: דני ממלוק

"ציור הוא הזמנה שתלויה על הקיר" - תלמידי כיתה ה' בבית ספר אבן העזר נפגשו עם הצייר אורן אליאב

 "כולנו מסתכלים על אותו ציור, אבל כל אחד רואה דברים שונים. ציור הוא הזמנה שתלויה על  הקיר לשאלת שאלות". במילים אלה פתח הצייר אורן אליאב את מפגשו עם ילדי כיתה ה' בבית הספר "אבן העזר" שבמטה יהודה, בשלושה בפברואר. במפגש הציג האמן דוגמאות מציוריו ודיבר על נושאים הקשורים לתהליך היצירה. אליאב סיפר לתלמידים כי התהליך שלו מתבסס בעיקר על רקונסטרוקציה של תצלומים – לאחר שבחר בתצלום מסוים מטרידה אותו השאלה איזה עולם חדש הוא יכול לברוא מתוכה. במסגרת התהליך הזה הציג אליאב לתלמידים את האופן בו הדגשה של דמויות מסוימות, טשטוש של חלק מהתמונה, ובחירת רקע בעל גוון מסוים יוצרים פרספקטיבה חדשה לגבי התמונה.

רעיונות אלה הודגמו במפגש בשיחה ערה לגבי הציורים, אשר עוררו בתלמידים סקרנות רבה ותגובות מגוונות. למשל, בציור "מפל" שבו רואים קבוצה של תיירים מבקרים במפלי הניאגרה. בהצגת הציור אמר אליאב כי בעוד שתצלומי אתרי תיירות מנסים לרוב להעביר את היופי, השלווה והקסם שבטבע, הוא ביקש דווקא לנסות להדגיש בציור היבטים שעל פי רוב אינם באים לידי ביטוי בתצלומים, אחת התלמידות ציינה שהמבקרים באתר עוטים על גופם מעילי גשם צהובים, בעוד שבולטת נוכחות דמות הלבושה במעיל אדום. תלמידה אחרת אמרה ש"בציור יש תחושה של פחד -  המים לבנים וזורמים לכל מקום, מה שמעיד על זרם חזק מאד, שהופך למסוכן".

דיון ער נוצר סביב שני ציורים, להם ניתנה הכותרת "מקהלה עליזה". בציור הראשון נראית מקהלה, שפניהם של שתי דמויות העומדות בחזית מודגשים לעומת הדמויות הנוספות, שפניהם מטושטשים. הציור השני מורכב מפסים אפורים וצהובים לסירוגין. את התלמידות סקרנה הבחירה של הצייר לאגד את שני הציורים הללו לעבודה אחת, הואיל ובמבט ראשון לא מוצאים את הקשר ביניהם. תלמידה אחת ציינה ש"הקשר בין הציורים הוא האופן בו הם עומדים. בציור אחד הזמרים עומדים אחד אחרי השני, ובציור השני יש שורות". תלמידה אחרת העירה לגבי אווירת הציור של המקהלה: "הפנים של הילדים, זה נראה כאילו משהו עצוב קרה להם, זה קצת דיכאון". ואילו חברתם לכיתה פירשה את הציור ותיארה את הקווים בציור האחד כמשהו שמתרחש בתודעה של הילדים בציור השני, שהרי במבט שלהם יש משהו לא ברור, אך עם זאת כפוף לסדר מסוים.

בסיכום המפגש דיבר אורן אליאב על השאלות שניתן להעלות דרך הציור ודרך האמנות, אשר מביאים בפני הצופה פרספקטיבות שונות. הוא דיבר על החידתיות שביצירה, שדווקא היא מצליחה לפתח את היכולת להבין את המורכבות ואת הרב גוניות של תופעות בעולם. "לציור יש יכולת לשאוב אותנו לעולם לאחר, לגרום לנו להתבונן ביצירה שוב ושוב ולדמיין כאילו אנו נמצאים בתוכה," סיכם אליאב. 

 


בתמונה: אורן אליאב במפגש עם תלמידים מביה"ס "אבן העזר"

10/2/2008

 

 

 

יש למלא את הפרטים

סל תרבות ארצי הוא תוכנית חינוכית האחראית על חשיפת תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.

תוכנית סל תרבות ארצי מקנה לתלמידים מגיל הגן ועד י"ב, כלים לצפייה מודעת ובעלת משמעות בששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.

 התוכנית משותפת למשרד החינוך, לחברה למתנ"סים ולרשויות המקומיות.

התוכנית פועלת החל משנת 1987.