מי שנקלע לבי"ס תיכון חשמונאים בבת ים בזמן ההפסקה, עשוי לחשוב שהגיע לבית ספר לאמנויות. דרך המסדרונות שתלויות בהם רפרודוקציות של גדולי האמנים בני זמננו, מגיעים לרחבה פנימית, שם מתאמנות בנות מגמת מחול. הן רוקדות קטעים קטעים, לנגד עיני תלמידים, מורים ואורחים, שנעצרים להתבונן בהן.
תלמידות המגמה מפגישות את התלמידים יום יום עם מחול עכשווי. חלק מהן אף רקדו לפני שנה עם רקדני האנסמבל של להקת בת שבע, שאת חלקם הן פגשו שוב ביום חמישי שעבר, 17 בינואר, הפעם כשהן באולם והרקדנים על במת היכל התרבות.
מירי קוזיקרו, רכזת סל תרבות של התיכון, החליטה שהשנה יצפו כל תלמידי ביה"ס במופע "סדר" והחליטה להקדיש זמן להכנת התלמידים והמורים לקראת המופע. "לא בכל יום פוגשים בלהקה בסדר גודל כזה. חשוב שתלמידים ומורים יבינו את גודל האירוע, ושגם יקבלו כלים שיעזרו להם להפוך את הצפייה במופע למעמיקה יותר. חשוב לי שהחוויה תהיה יותר מאשר חוויה חושית של 'וואו' ו'איזה מדהים' או לחלופין 'איזה משעמם'."
לקראת הצפייה במופע נפגשו המחנכים ורכזי השכבות עם מנחה מסל תרבות ארצי. "לבלט קלאסי יש עלילה, הכול כמו שצריך - הבמה, התלבושות, המוזיקה, למה לא לראות בלט קלאסי?" שאלה אחת המורות, והשאלה הזאת פתחה דיון על ההבדלים בין הקלאסי לעכשווי. עוד שוחחו בהכנה על שפת המחול והמחול כשפה, על המחאה שבמחול עכשווי, על המשמעות של להיות רקדן, ועל להקת בת שבע והמייסדת שלה, מרתה גרהאם, "הכוהנת הגדולה של המחול המודרני", מי שהוגדרה ע"י הטיים מגזין כ"רקדנית המאה ואחד האנשים החשובים במאה ה-20". בשלב הבא נכנסו לכיתות המחנכים וגם מנחים מסל תרבות ארצי, לשוחח עם התלמידים.
"התלמידים והמורים נהנו מאוד מהמופע," אומרת גלית חזן, מנהלת סל תרבות תיכונים בת ים, "היה נהדר. מחול ברמות הגבוהות ביותר ומופע שלא מפסיק להפתיע; השפה שאוהד נהרין המציא, השימוש בטלוויזיה, המשפטים שנאמרים לקהל – 'תשכחו את כל מה שאתם יודעים, תשכחו את בטהובן, את העכביש, את חיים נחמן ביאליק', פתאום שואלים את התלמידים מה אכלתם היום. הקהל נדרש לחשוב כל הזמן על דברים בדרך אחרת, לעצור מאיזשהי אוטומטיות ופשוט לחשוב אחרת."
24/1/2008
סל תרבות ארצי הוא תוכנית חינוכית האחראית על חשיפת תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.
תוכנית סל תרבות ארצי מקנה לתלמידים מגיל הגן ועד י"ב, כלים לצפייה מודעת ובעלת משמעות בששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.
התוכנית משותפת למשרד החינוך, לחברה למתנ"סים ולרשויות המקומיות.
התוכנית פועלת החל משנת 1987.