שם המחבר: לילך בן עמי

להתבונן בדימוי


מה עושים צילום דיוקן של בר רפאלי ותצלום הרגליים של חנה לסלאו במפגש על אמנות? כל נושא, כפי שהסביר הצלם אורי גרשוני, יכול להוות מוקד להתבוננות אמנותית.

המפגש עם גרשוני היה חלק מ"חדר מורים לומד", שהתקיים השבוע בחטה"ב "ראשונים" בהוד השרון. המפגש הוקדש לנושא האמנות ותפקידה בחיינו. חלקו הראשון של המפגש הונחה על ידי לילך בן עמי, מנחה מטעם סל תרבות ארצי. בשיחה הוצגו עקרונות התוכנית ומטרותיה. נידונה חשיבותה של האמנות כחלק מרכזי בחינוך: האמנות היא גורם רב עוצמה בעיצוב עולמנו הפנימי; היא מעודדת  את קהלה לעמדה פתוחה וסקרנית כלפי העולם, ועם זאת  לחשיבה ביקורתית. בהמשך השיחה נידונו שאלות הקשורות לתהליך בניית תוכנית המופעים בבית הספר: מהם הקריטריונים להערכת איכותו של מופע, ועוד.
      
בחלקו השני של הערב, נפגשו המורים עם האמן אורי גרשוני,  בוגר המחלקה לצילום באקדמיה לאמנות ועיצוב "בצלאל". בשנים האחרונות מתמקד גרשוני בצילום דיוקנאות הן כאמן והן כצלם עיתונות. במהלך המפגש הציג גרשוני דיוקנאות שצילם כצלם מסחרי לצד דיוקנאות שצילם כאמן (סידרת תצלומים של בלייני מועדונים בת"א). מתוך ההקבלה עלו נושאים כמו יחסי צלם מצולם, תרבות נמוכה מול תרבות גבוהה, מקומו של מדיום הצילום בעולם האמנות ויכולתו לייצג ולהשפיע, והקשר המורכב בין גישתו של גרשוני כצלם אמנותי לבין גישתו כצלם מסחרי.


"היום יש גודש של דימויים חזותיים סביבנו", אומר גרשוני, "הם מציפים אותנו מכל עבר, בשלטי חוצות, בפרסומות, בעיתונים, וקשה לעצור ובאמת להתבונן, להשתהות. כל דימוי מספר לנו משהו. מאחורי כל דיוקן -בין אם הוא אמנותי ובין אם מסחרי - יש אדם שהוא עולם ומלואו ופנים שמספרות לנו סיפור.  אותי כאמן מעניין האדם שמאחורי הייצוג, האדם הפרטי שמביא לצילום את כל מי שהוא, את העבר שלו, ההווה והעתיד. מעניין אותי לחקור את המפגש האותנטי בין הצלם לבין האדם שהוא מצלם, שהדיוקן ישקף את מערכת היחסים הזאת ואת מורכבותה". 

סל תרבות ארצי פועל בהוד השרון זו השנה השלישית, בהנחיית עמית הרם, הרכזת היישובית. במהלך המפגש סיפרה מנהלת החטיבה, חנה  נעמת עשת, על השינוי התפיסתי שחל בבית הספר בשנים האחרונות: בעוד שבעבר נהג לבחור במופעים מגוייסים לנושאים חברתיים (מניעת סמים ואלימות וכו'), כיום, בהשפעת התוכנית ובזכות הנחייתה של הרם, נבחרים המופעים והמפגשים על פי איכותם, ולא על פי נושאם.

1/11/2007
 

יש למלא את הפרטים

סל תרבות ארצי הוא תוכנית חינוכית האחראית על חשיפת תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.

תוכנית סל תרבות ארצי מקנה לתלמידים מגיל הגן ועד י"ב, כלים לצפייה מודעת ובעלת משמעות בששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.

 התוכנית משותפת למשרד החינוך, לחברה למתנ"סים ולרשויות המקומיות.

התוכנית פועלת החל משנת 1987.