שם המחבר: עדי ויניצה

סדקים בעדויות – רענן אלכנדרוביץ' וסרטו "מרטין" בבני שמעון

 

ביום ראשון 15/4/07 נפגש במאי הקולנוע רענן אלכסנדרוביץ' עם תלמידי החטיבה העליונה של ביה"ס מבואות הנגב בקיבוץ שובל, המועצה האיזורית בני שמעון. 
במהלך המפגש הקרין אלכסנדרוביץ' את סרטו התיעודי "מרטין" ושוחח עם התלמידים על  הסרט ועל תהליך יצירתו.
 
הסרט "מרטין" (1999), זוכה המקום הראשון בפסטיבל הקולנוע דוקאביב וכן פרס וולוגין, מביא את סיפורו של ניצול שואה קשיש המתגורר סמוך למוזאון שבמחנה הריכוז דכאו. מרטין אינו נמנה על עובדי המוזאון, אך הוא מגיע לשם מדי בוקר מזה עשרות שנים, ומציע פרשנות אלטרנטיבית להסברים הרשמיים. המדריכים מנסים לרכך ולטשטש את העובדות, אך מרטין, שהיה כלוא שם כאסיר, יודע את האמת. הוא נמצא שם כדי לחבל במערכת ההכחשה של המוזאון, ולספר לעולם את האמת.
אלא שבהדרגה מתגלים סדקים גם בעדותו של מרטין;  הסרט מעלה שאלות לגבי עדותו של מרטין בפרט, ולגבי עדות ופרשנות בכלל.
 
"כשם שהזיכרון עצמו נע בין הפרטי לקולקטיבי, כך גם הסרט שיצרתי", אומר אלכסנדרוביץ'. "הסרט מספר על החוויה האישית שלי, שהפכה לנגד עיניי לסיפור בעל מרכיבים מפתיעים ומותחים שלא צפיתי מראש.  בד בבד עוסק הסרט בשאלות הקשורות לזיכרון הקולקטיבי ולאופני ההנצחה הציבורים של השואה. הנוער בבתי הספר לומד את נושא השואה על פי הנרטיב הישראלי הרשמי. הסרט "מרטין", לעומת זאת,  פותח מקום גם  לגיבוש עמדה אישית ופרשנות אחרת לנושא. עמדתי היא שאין לקבל פרשנות היסטורית זו או אחרת כמובנת מאליה, אלא יש לגלות עמדה חקרנית ופעילה, ולשאול שאלות.
 
"המפגש היה מוצלח ומרגש מאוד" מספרת אילנה האי, רכזת סל תרבות בביה"ס ומנהלת חטיבת הביניים; "במיוחד עם תלמידי כיתות י"א, שבשלותם הנפשית להתמודד עם הנושא רבה יותר, ו שקיבלו הכנה נרחבת. ההכנה כללה הן הכרות עם הקולנוע התיעודי כמדיום אמנותי והן רקע היסטורי נרחב בנושא השואה. לאחר הצפייה בסרט התפתח דיון  כה פורה, שהיה קשה להפסיקו: התלמידים היו סקרנים לדעת עוד ועוד ושאלו שאלות רבות".
 
הסרט "מרטין", מוסיף אלכסנדרוביץ', "נעשה באמצעים הזמינים היום לכל תלמיד תיכון. כאשר אני מספר על עשייתו בפרט, ועל קולנוע דוקומנטרי בכלל, אני מנסה לפתוח פתח לאפשרות של עשייה קולנועית אישית של כל אחד ואחת מהם".
 

 

יש למלא את הפרטים

סל תרבות ארצי הוא תוכנית חינוכית האחראית על חשיפת תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.

תוכנית סל תרבות ארצי מקנה לתלמידים מגיל הגן ועד י"ב, כלים לצפייה מודעת ובעלת משמעות בששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.

 התוכנית משותפת למשרד החינוך, לחברה למתנ"סים ולרשויות המקומיות.

התוכנית פועלת החל משנת 1987.