תלמידי כיתות י"א וי"ב מהגליל העליון צפו בהצגה "אשכבה".
"והרי יש גם דברים אחרים בעולם, רבותי הגברים, יש לב'קלה, יש ראש'קלה, אנושיות'קלה, תרבות'קלה, אמנות'קלה, יש אפילו תאטרונ'קלה שבו עומד שחקנ'קלה עם זרקור'קלה ומרביץ איזה מונולוג'קלה" (אשכבה, מתוך תמונה 13) |
"ההצגה נתנה לי פרספקטיבה אחרת על החיים". במילים אלה תיאר ארז בן ארצי, תלמיד כיתה י"א מביה"ס "הר וגיא" את ההצגה "אשכבה", אשר הועלתה ביום שני ה-12 בפברואר, בפני תלמידי בתי הספר מקיף "עמק החולה", מקיף "הר וגיא" ו"עינות הירדן" מהגליל העליון. מדובר באירוע ייחודי, בו הצגה זו מועלית בפעם הראשונה בפני כלל התלמידים ולא בפני תלמידי מגמות בלבד. אבל לא רק תלמידים היו שם, אלא גם תושבים מהאזור, אשר חלקם לקח יום חופש והצטרף לקהל התלמידים לאירוע הנדיר כל כך. דומה היה כי מדובר באירוע ששותפים לו כלל תושבי הגליל העליון. רדיו "הגליל העליון" ראיין את נעם סמל, מנכ"ל תאטרון הקאמרי, אשר נכח גם הוא בהצגה הראשונה מתוך השתיים שהועלו באותו היום. ראש המועצה, אהרון ולנסי נשא דברי ברכה, והתלמידים, אשר מילאו את האולם, היו אחוזי ציפייה והתרגשות. בימים שלפני ההצגה הם עברו הכנה בכיתות ואף נפגשו עם חלק מהשחקנים.
מן הרגע שבו הוסט המסך, נשאבו התלמידים למסע התיאטרלי החנוך-לויני המופלא, מסע העוסק בשאלת משמעות החיים דרך העיסוק במוות וההתמודדות עמו, ואשר נפתח בפרולוג המצמרר:
"אי שם, בירכתי ארץ גדולה, בכפר נידח, חיו שני זקנים, בעל ואשה. הם חלו ומתו, כשהם מצטערים על חייהם. אם צעירה עם בנה התינוק גוסס בזרועותיה, הלכה בשדות וחיפשה לו מרפא. אחר כך התינוק מת. עגלון ששכל את בנו, הסיע בעגלתו שיכורים וזונות ולא היה לו בפני מי לשפוך את ליבו. השיכורים והזונות רדפו אחרי העושר. כרובים שעברו גם הם בסביבה, אספו את נשמות המתים."
|
לוין, בחריפות רבה, מציב תמונת עולם קודרת ואכזרית באמצעות דמויות גרוטסקיות, מעוותות, בוטות, אך לצדה ובמקביל לה הוא מציג את הממד האנושי כל כך, המלא חמלה, המתעצם דווקא נוכח המפגש עם המוות. הדיאלוגים החריפים, הבמה והתלבושות, כל אלה מרכיבים את מעשה האמנות המופלא אשר לא מותיר איש מהצופים אדיש. במשך כשעה וחצי היה קהל התלמידים בכפר בלום חלק מהרקוויאם הלוויני, המכיל ומקיים את הסתירות הבלתי אפשריות של שכול וייאוש לצד עליצות, אנושיות ותקווה.
עם סיום ההצגה זכו השחקנים לתשואות רמות, ותלמידים ממקיף "עמק החולה" עלו לחלק להם פרחים. היו תלמידים שניגשו למורים להודות להם על שלקחו אותם להצגה הזו.
"הבאת ההצגה לגליל העליון היתה בגדר חלום, לא ייאמן כי הוא התגשם." כך אומרת צביה קריב, רכזת סל תרבות במקיף "עמק החולה". "מראש הוחלט כי אם מביאים הצגה כזו צריך לקיים הכנה רצינית לתלמידים. נציגים מסל תרבות ארצי נפגשו עם המורים, המורים הכינו את התלמידים, ואחר כך נפגשו שחקני ההצגה עם התלמידים. ההכנה המעמיקה יצרה ציפייה אצל התלמידים. הם הגיעו צמאים להצגה. סך הכול מדובר בחומרים קשים, בדידות וזקנה, נושאים שרחוקים מעיסוקם היומיומי של התלמידים. ההצגה נתנה להם את האפשרות להתמודד בצורה רצינית בפעם הראשונה עם הסבים והסבתות שלהם. הילדים באו מוכנים והתגובות היו בהתאם – כל מה שהם שמעו בהכנות התגשם להם מול העיניים. ההצגה פתחה בפני התלמידים צוהר לעולמות אחרים, שהם לא מגיעים אליהם ביומיום. מדובר גם בהוכחה, שכאשר מתייחסים בכבוד לתלמידים ומביאים להם תרבות איכותית, ברמה הכי גבוהה, ההתייחסות של התלמידים היא בהתאם. זה באמת חלום שהפך למציאות."
נעם, תלמיד מביה"ס "הר וגיא", אמר כי ההצגה הייתה מצמררת. לדבריו, ריגשו אותו מאוד האתנחתות הקומיות במחזה: "כל הקטעים המצחיקים במחזה נותנים קונטרה ומציגים מבט אירוני על ההצגה, ואפשר לומר- על החיים. מרתק!"
ההכנה להצגה בתמונות: שחקני ההצגה נפגשים עם תלמידים
|
סל תרבות ארצי הוא תוכנית חינוכית האחראית על חשיפת תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.
תוכנית סל תרבות ארצי מקנה לתלמידים מגיל הגן ועד י"ב, כלים לצפייה מודעת ובעלת משמעות בששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.
התוכנית משותפת למשרד החינוך, לחברה למתנ"סים ולרשויות המקומיות.
התוכנית פועלת החל משנת 1987.