שיח אמן עם נטע פולברמכר תשפא

תחום: מחול
תת-תחום: מפגש מחול
משך זמן המופע: 60
סגנון:
שם הרכב:
סיווג:
שם המפיק: נטע פולברמכר-עמותת הכוריאוגרפים
קהל יעד: ז - יב
כמות קהל מקסימלית: 50
הסעה: הסעה כלולה במחיר
סוגות נוספות
נושאים נוספים
תאריך הצטרפות לסל 25/10/2020

איך יוצרים ריקוד? מאיפה מתחילים?  איך מתרגמים רעיון לתנועה וקומפוזיציה בחלל ובזמן?

שייח אמן עם הכוריאוגרפית נטע פולברמכר, שבו היא מספרת כיצד החלה את דרכה במוסיקה ובמחול כילדה בקיבוץ להבות הבשן.  מפגש שעובר דרך היצירות הראשונות שלה כנערה עבור חגים ואירועים של הקיבוץ ואז ההחלטה ללמוד ריקוד ויצירה:  לרקוד, וליצור כדרך חיים.  הנסיעה לג׳וליארד בגיל 22 עם מזוודה וחלום - ואז תהליך הקמת הלהקה שלה:  Neta Dance Company בניו יורק להקה רדיקלית שמשלבת מחול, מוסיקה ותאטרון שהופיעה בכל התאטראות החשובים בניו יורק, הוזמנה לפסטיבלים רבים בכל העולם ופעלה במשך 25 שנה עד שנטע חזרה לארץ.  במהלך המפגש נטע תראה קטעים מיצירותיה השונות ותספר לתלמידים על תהליך היצירה, השאלות שעינינו אותה, והשפה, והמנועים הכוריאוגרפים והיצירתיים שהמציאה עבור כל יצירה.  במהלך המפגש (ניתן לקיימו בלייב או בזום) נטע משלבת משימות שונות שבנויות על העקרונות הכוריאוגרפים שגיבשה עבור היצירות השונות.

דוגמאות שונות למספר סדנאות ומפגשים:

״בראשית״  הקדמה לחשיבה כוריאוגרפית ויצירה: 

היוצרת נטע פולברמכר בעלת ניסיון של 35 שנה בהוראה של סדנאות בכל העולם. מלמדת כפרופסור לכוריאוגרפיה באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים ומנהלת אמנותית של אנסמבל המחול של האקדמיה. הוזמנה לשהויות אמן וסדנאות בבית הספר:   

בבית הספר SEAD שבזלצבורג. בסנגל, צ׳אד, חוף השנהב, בלרוס, פולין, בלגרד, קוסטה ריקה, ובאוניברסיטאות רבות ברחבי ארה״ב. נטע היתה פרופסור למחול באוניברסיטת פלורידה והיתה בסגל המורים של ברנרד קולג׳ ופרינסטון.  לאחרונה הוזמנה ללמד בברנרד קולג׳, והאנטר קולג׳ בניו יורק, ובתוכנית לתואר שני של UARTS.

התמחותה היא כוריאוגרפיה, אימפרוביזציה, טקסט ותנועה, יצירה תלויית מקום, רפרטואר, וליווי תהליכי יצירה לתלמידים וסטודנטים בכל שלבי התפתחותם.  הסדנאות מתאימות לגילאי חטיבת ביניים, תיכון, מסגרות מקצועיות, והשכלה גבוהה. ניתן להתאים את התוכן למשתתפים בעלי רקע במחול ותאטרון או משתתפים ללא כל רקע וניסיון. 

Peace of Paper/נייר של שלום  שמתכתב עם היצירה Fold

בסדנא /Peace of Paperנייר של שלום, נשתמש באמנות קיפולי הנייר כמנגנון ליצירה וחשיבה יצירתית.  הסדנא מבוססת על תהליך היצירה של Fold יצירתה הידועה של פולברמכר, אשר שואלת מה הוא המהלך שיוצר טרנספורמציה מדו -מיימד לתלת מיימד? כאשר השאלה מופנית לחומר, גוף, זמן, סיפור, צליל ותנועה. זוהי סדנא שמשתמשת בהוראות הלינאריות של אוריגמי/אמנות קיפולי הנייר היפנית, כבסיס ליצירת שפה תנועתית, נארטיבים, ועיצוב של חלל וזמן. 

״עיניני פנים״ היא סדרה של חמש סדנאות העוסקת ביצירת מרחב פרפורמטיבי אישי מחומרים אוטוביוגרפים - היצירה מתכתבת עם עבודתה הידועה של נטע: חמש מיטות/ילדי החלום  ובשמה העברי: פרה אדומה.  בסדנא נחקור מנועים כוריאוגרפים תוך שימוש בחומרים אישיים, זיכרונות, צילומים, מכתבים, קטעי וידאו, חפצים, פרטי לבוש וכיוב׳ והתנסויות שונות עם החומרים הללו כנקודת מוצא ליצירת מרחב פרפורמטיבי שמשוטט בתוך זהותנו כחלק מהעולם בו אנחנו חיים. אורכה של כל סדנא שעה וחצי.

בראשית פרק א, היא סדנא שנובעת מתוך הטקסט של פרק א בספר בראשית.   בסדנא נתייחס לפרק א׳ ״כחוברת הוראות ליצירה״ ונפצח יחד את הכללים והחוקים שעל פי הם ברא אלוהים את העולם.  בסדנא זו נתייחס לאלוהים כאילו הוא ״הכוריאוגרף״ של העולם ויחד נתרגם את המסופר למנועי יצירה, ראייה, בחירה, והתרחשות.  למשל מה המשמעות של היווצרות האור ביום הראשון?  מה המשמעות של אור כמנוע כוריאוגרפי?  איך מתרגמים ראייה לתרגיל בקומפוזיציה?  האם אפשר לשמוע מחול ולראות מוסיקה?   הסדנא יכולה להיות חד פעמית או להפוך לסדרה של מפגשים.  הסדנא מתאימה לחילונים ודתיים.

מפרט טכני:  מרחב פתוח, סטודיו, כיתה או אולם עם אפשרות להשמיע סאונד  או בזום Zoom כל אחד בחלל שלו.  הסדנא מתאימה לתלמידי חטיבות ביניים, תיכון, ובוגרים עם או בלי ניסיון קודם.  אורך הסדנא נע בין שעה לשעה וחצי.





נטע פולברמכר (כוריאוגרפית, יוצרת ומבצעת)

הכוריאוגרפית והרקדנית נטע פולברמכר שבה לישראל באוגוסט 2013 לאחר קריירה כוריאוגרפית בין-לאומית משגשגת של 31 שנים, כאשר הוזמנה למלא את תפקיד דיקן הפקולטה למחול של האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים. בוגרת ג'וליארד, אוניברסיטת הולינס ואוניברסיטת קולומביה. יצירותיה זכו בפרסים רבים וב-2006 הוענק לה אות הוקרה מיוחד מהבית הלבן עבור עבודתה הבין לאומית במחול. נטע יצרה כ90 יצירות מחול ללהקה שלה,  Neta Dance Company וללהקות רבות אחרות. הלהקה שלה הופיעה בכל התיאטראות החשובים בניו יורק Joyce Theater, DTW, NYLA, Central Park Summer Stage, PS122, The Kitchen, Danspace Project and others.  נטע כיהנה כפרופסור למחול באוניברסיטת פלורידה, וכמרצה לכוריאוגרפיה בפרניסטון וברנרד קולג'.  כיום מכהנת כפרופסור למחול באקדמיה למוסיקה ולמחול, וכמנהלת האמנותית של אנסמבל המחול של האקדמיה. נטע שימשה כמנהלת אמנותית של פרויקט ״גוף מחול מקום – מופע פוגש עיר״ ב2018 במפעל בירושלים וב2019  בבריכה ההיסטורית בימק״א ירושלים, ואיתו הוזמנה לפסטיבל קמפינג שבפריז ביוני 2019. באפריל 2019 הציגה המחלקה למחול של ברנרד קולג׳ בניו יורק יצירה חדשה שלה: Imagine that You’re a Mouse"" שהוצגה ב: Miller Theater, NYC.  נטע הוזמנה עם יצירתה אוטופיה והלילה למופעים בניו יורק, ברלין וברחבי הארץ במהלך 2019 ו2020 (עד הסגר).  נטע חברה בעמותת הכוריאוגרפים, ויצירתה נתמכת על ידי מנהל תרבות ועירית ירושלים.

עלמה לבנה (רקדנית מחליפה): 

רקדנית, יוצרת בתנועה ומורה למחול, בת 30, גרה בטבעון.

רקדנית בלהקת ביתא, מקימה את תכנית הלימודים "שיח גוף" ללימודי גוף, תנועה ויצירה ב'יער המאכל בית לחם הגלילית'- שם תלמד קורס ביסודות המחול העכשווי, תנועה תלוית מקום ותלווה תהליכי יצירה.סטודנטית לתואר שני בכוריאוגרפיה באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים,

מנהלת וכוריאוגרפית אנסמבל התנועה של כפר תקווה לאנשים עם צרכים מיוחדים. בעבר העלתה יצירות בשיתוף עם אמנים מתחומים שונים- מוסיקאים, שחקנים ואמנים פלסטיים, יצרה עבודות למרחב הציבורי ולבמה במסגרת פסטיבלים והופיעה בארץ ובחו"ל, כמו כן השתתפה בפרויקטים בתור רקדנית עצמאית. ממקימות המסללול ללימודי אמנות-חינוך-קיימות בשיתוף מכללת דוד ילין בירושלים. ריכזה את פרויקט 'בוסתן השלום' לחקלאות מקיימת ומקרבת שלום, בו השתתפו ילדים יהודים וערביים בירושלים.

 

הכנה למפגש האמן עם הכוריאוגפית נטע פולברמכר 

  הנה לינק ליוטיוב לסרט מופלא שעשתה תמר פיינגולד בשם בית הילדים וליווה תערוכה שעסקה בנושא ב2005 במוזיאון תל אביב לאמנות שבו אמנים ואמניות יוצאי החינוך המשותף הציגו יצירות העוסקות בחווית ילדותם כילדי קיבוץ שגדלו בלינה המשותפת.

הנה הלינק לסרט: https://www.youtube.com/watch?v=qum9N0xxWk8&t=1451s

בית הילדים:  תסריט, בימוי תמר פיינגולד  הפקה: שולה שפיגל

בקיץ 2005. במוזיאון תל אביב התקיימה תערוכה בשם "לינה המשותפת", בה לוקחים חלק אמנים יוצאי קבוץ המתארים דרך יצירתם את חווית הלינה המשותפת בילדותם. הסרט "בית הילדים" עוקב אחר תהליך היצירה של עדית לבבי-גבאי, זיו בן-דב, אפרת נתן, רונית אגסי ושולה קובו במהלך מספר חדשים עד להקמה של התערוכה. במקביל עוקב הסרט אחר דמותו של האדריכל חגי תמיר- מעצב התערוכה. גם חגי גדל בקיבוץ ובניית בית הילדים במוזיאון זה המיצב הפרטי שלו. זהו סרט על חוויות ילדות, תחושות, כאבים וזיכרונות סביב החוויה הייחודית של הלינה המשותפת.

ניתן גם לקרוא בכיתה או לתת לתלמידים חלקים מתוך ספרה הנפלא של יעל נאמן ״היינו העתיד״ על ילדותה בקיבוץ יחיעם.   

למשל הקטע:

״חייבים לספר, חייבים לתעד כל פרט באובססיביות, כל בדל זיכרון גדול כקטן, כאילו לא נכתבו כבר הררי מלים על הקיבוץ, על הילדות ועל החלום הגדול שנמוג: "שרנו ורקדנו, ניגנו בחליליות, במנדולינות ובמצלתיים, וכשנגמרה התוכנית האמנותית, היה חוזר כל אחד למקומו. הדשא מתרוקן, דלת חדר האוכל נסגרת מאחורינו, ואנחנו חוזרים לעולמנו הקטן, עם בתי השימוש הקטנים, המיטות הקטנות, השולחנות הקטנים, מוקפים בחברת הילדים ".  (יעל נאמן  - היינו העתיד)

מהי אוטופיה? האם אוטופיה היא שאיפה של קהילה או יחיד?  מה מבטאת הכמיהה האנושית למקום טוב וצודק יותר?  האם חברה אוטופית אפשרית?

אוּטוֹפְּיָה (מלטיניתUtopia, ניתן להבנה כ"המקום הטוב") הוא מונח שנטבע על ידי הקדוש הנוצרי תומאס מור באנגליה ב-1516. כיום, במובן הכללי והמקובל ביותר שלו, מתייחס המונח לחברה מושלמת היפותטית. במשך השנים מאז שנטבע, היו שהשתמשו במונח הזה לתיאור קהילות אמיתיות שנוסדו על מנת ליצור חברה כזו. התואר "אוטופי" משמש כיום לעיתים קרובות לתיאור מצב שנתפס על ידי הוגיו כרעיון טוב אך בלתי-ישים מבחינה חברתית, כלכלית או פוליטית, או שיישומו כרוך בשינויים חברתיים שרוב האנשים יתקשו לקבלם.

תיאורים של חברות אידיאליות נכתבו דורות רבים לפני שנטבע המונח "אוטופיה". בעל ההשפעה הרבה ביותר מביניהם הוא הפוליטאה של הפילוסוף היווני אפלטון. אף כי אוטופיות נחשבות כרעיונות אידיאליסטית או אופטימיסטית בלתי-אפשריים למימוש (בחלק מהמקרים - גם על ידי הוגי האוטופיות עצמם), היו במהלך הדורות ניסיונות לממש אוטופיות במידה מסוימת של הצלחה. דוגמה מפורסמת לניסיון כזה היא הקיבוץ - דגם ששגשג בישראל מראשית המאה ה-20 ועד ראשית שנות ה-80 בקירוב. מונחים שנגזרו מהמונח אוטופיה הם הדיסטופיה (אנטי-אוטופיה, מונח מנוגד).

שאלות לדיון:  מעניין לערוך דיון על השאיפה האנושית לעולם טוב יותר -לאוטופיה מול העידן של השאיפה להגשמה עצמית לאינדיוידואליסטיות והשפעת הקפטילזם והמרוץ אחר העושר: מה צריך בעצם על מנת להיות מאושר? מה זכור לכם מילדותכם כאוטופי?  נסו להזכר בשיר שאהבתם כילדים, בסיפור, או מקום אהוב בסביבת מגוריכם.   כתבו את הזיכרון, ציירו אותו, ריקדו אותו.  איך רוקדים ומבטאים זיכרון?

הנה חומרים שאספתי על תולדות החינוך המשותף והקיבוץ: 

מעריב שורדי בתי הילדים מאת דיקלה קפקא: https://www.makorrishon.co.il/nrg/online/55/ART1/062/566.html

מתוך המכלול:  לינה משותפת:

לינה משותפת/https://www.hamichlol.org.il

 

יצירות נוספות של היוצרת נטע פולברמכר שניתן להראות אותן כהכנה למפגש או להציע לתלמידים להביט בחומרים כשעורי בית.

   DTW  2280 ליטרים ב2011  https://vimeo.com/54153553 בניו יורק

גינהhttps://vimeo.com/61855988

תדמייני שאת עכבר (2019)   https://vimeo.com/361600510

חמש מיטות ילדי החלום:   https://vimeo.com/36041835

השולחן (2018)    https://vimeo.com/285985743

Fold/קיפולים:  https://vimeo.com/332244193

סוג במה לא מקצועית
רוחב 10
עומק 8
גובה 5
מספר אומנים 2
מספר אנשי צוות 1
מספר הקבוצות במקביל 2
זמן הקמה 60 דקות
שפת המופע עברית
ציוד הקרנה אני יכולה להביא מקרן וידאו , אלא אם כן יש בבית הספר מערכת ברקו שניתן לחבר לה בקלות מחשב ורמקולים.
החשכה כן
סאונד כן
תאורה כן
מסך כן
חדר הלבשה כן
שימו לב - המלצות אלו הן מטעם המפיק או האמן המציעים את הפעילות.

נטע עינב המלצה סל תרבות

לינק לצפיה

המלצה ענבל אשד אוטופיה והלילה

לינק לצפיה
נטע פולברמכר-עמותת הכוריאוגרפים
0528503952

neta.pulvermacher@gmail.com

תל אביב, עמותת הכוריאוגרפים - רחוב בית אלפא 13

סל תרבות ארצי הוא תוכנית חינוכית האחראית על חשיפת תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.

תוכנית סל תרבות ארצי מקנה לתלמידים מגיל הגן ועד י"ב, כלים לצפייה מודעת ובעלת משמעות בששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.

 התוכנית משותפת למשרד החינוך, לחברה למתנ"סים ולרשויות המקומיות.

התוכנית פועלת החל משנת 1987.