בת הים הקטנה
עיבוד חדש לאגדה האהובה מאת האנס כריסטיאן אנדרסן
בממלכה קסומה מתחת לפני הים, מתגוררת בת ים שנמאס לה להיות קטנה.
אביה והאחים שלה בטוחים שבני האדם הם יצורים מסוכנים, אבל היא נחושה להוכיח אחרת.
היא עולה מעל פני המים ומגלה שם נסיך צעיר שלמרות השוני הגדול, יש ביניהם הרבה במשותף.
היא מחליטה לצאת נגד משפחתה ועוטה צורת בת אדם כדי לתת סיכוי לאהבה ולשלום בין העולמות.
האם שני הצעירים יצליחו במקום בו המבוגרים נכשלו?
הצגה מצחיקה ומרגשת עם שירים מקוריים, קרבות, הרפתקאות ושלל דמויות צבעוניות, שמלמדת את כולנו שלפעמים חשוב לשחות נגד הזרם.
VIDEO
VIDEO
מאת: אורי אוריין
בימוי: נועם שמואל
בימוי משנה וכוריאוגרפיה: עוז מורג
מוסיקה: חזי שקד
עיצוב תפאורה: סשה ליסיאנסקי
עיצוב תלבושות ובובות: אביה בש
עיצוב וייצור בובות: עינת סנדרוביץ'
עיצוב תאורה: אורי מורג
ייצור תאורת בובות: ארז שוורצבאום
ייצור פאות: מלאני קפלן
הדרכת שפה ודיבור: מרגלית גז
עוזרת במאי: נועה בן ארי
משתתפים: אדי אלתרמן, זוהר בדש, מור חנסון, נועם טל, קרן מור מישורי, קורל קרואני, מעין רחימה
נושאים מרכזיים בהצגה
העצמה נשית - לונה, בתו של מלך הים מקבלת יחס מקטין ואף מזלזל מצד בני המשפחה שלה. הם אמנם אוהבים אותה ודואגים לה, אבל הם מצפים ממנה להתנהג בעדינות, להתרחק מסכנות ומריגושים, להתרכז בתחומי עניין "נשיים" כגון תכשיטים או עוגות, וכמובן, למצוא בן ים שיתחתן איתה. השאיפה שלה לחוות הרפתקאות, להכיר את העולם ולהוכיח את עצמה כשוות ערך לאחיה בני הים, נתקלת בחוסר אמונה ובהתנגדות מצד כל בני המשפחה. למרות הזלזול שהיא זוכה לו, לונה לא מוותרת ומוכיחה לכולם שהיא טובה, חזקה וחכמה לא פחות, ולמעשה הרבה יותר מאחיה. בני המשפחה מבינים בסופו של דבר שהיא אמנם בת ים, אבל היא ממש לא קטנה וחלשה, ודווקא לונה היא זאת שמצילה את בני הים ממלחמה, ומוכיחה שהיא הכי ראויה להתמנות למלכת בני הים.
דעות קדומות - ההצגה מתרחשת בעולם שבו בני האדם ובני הים שונאים זה את זה ומאמינים שבני הצד השני הם מפלצות. הרעיון שבני אדם ובני ים יכולים לתקשר או להיות חברים הוא בלתי מתקבל על הדעת. לונה היא היחידה שמבינה שלא ייתכן שכל בני האדם רעים ובזכות הנכונות שלה לראות מעבר לסטיגמות ולדעות הקדומות, היא פוגשת את כריס הנסיך ומבינה שהצד השני לא כזה שונה ובטח שלא כזה נורא. רגע לפני שפורצת מלחמה בין בני האדם ובני הים, לונה קוראת לכולם להבין שלמרות שמבחוץ הם נראים אחרת זה מזה, הלב שבפנים הוא אותו הלב.
נושאים נוספים שההצגה עוסקת בהם:
להשמיע את הקול - לונה בת הים מושתקת שוב ושוב על ידי אביה מלך הים ועל ידי האחים הגדולים שלה. כולם חושבים שהיא קטנה וחלשה ושמה שיש לה לומר בכלל לא חשוב. ההשתקה גורמת ללונה המתוסכלת לעזוב את ממלכת בני הים והיא אפילו מוכנה לוותר על הקול שלה על מנת להפוך לבת אדם, מפני שגם ככה איש לא מקשיב לה. דווקא אחרי שהיא מאבדת את הקול לונה מבינה כמה שהקול שלה חשוב, ושבשום אופן אסור לשתוק לנוכח חוסר הצדק והאלימות שגואה בין בני הים לבני האדם אשר עומדים לצאת למלחמה. כשלונה מקבלת את קולה בחזרה היא מחליטה לזעוק בכל הכוח ולהשתמש בקול שלה כדי לתקן את העולם שסביבה ולהשכין שלום בין עולם בני הים לעולם בני האדם. התהליך שלונה עוברת מלמד גם את הצופים שחשוב תמיד להשמיע את הקול ולא לשתוק כשמשהו רע מתרחש בסביבתם.
ביטחון עצמי - לונה וכריס נחשבים כחריגים בסביבתם ומדי פעם זוכים לבוז ולזלזול אבל למרות הכל שניהם מגלים בטחון עצמי גבוה והם מסרבים לוותר על מי שהם ודבקים בזהות שלהם בלי להתנצל ובלי לנסות להשתנות. הביטחון העצמי שהם מפגינים נותן השראה לביס הכריש הקטן לאזור אומץ ולהתנגד לאביו שמצפה ממנו להיות כריש טורף. ביס הצמחוני מסרב לטרוף דגיג ומכריז על כך בפני אביו. ההצגה נותנת השראה לכל מי שמרגיש שונה וחריג, להיות גאה בעצמו בדיוק כמו ביס לונה וכריס.
בחירה בשלום על פני מלחמה - לאורך כל ההצגה, המתח בין בני האדם ובני הים הולך ונבנה. כשבני הים מגלים שלונה בת הים הפכה לאחת מבני האדם, הם חושבים שבני האדם חטפו וכישפו אותה. הם תוקפים את הספינה של כריס ומטביעים אותה. אירוע זה מביא את בני האדם להכריז מלחמה אבל לונה מצליחה לעצור את הלוחמים ומסבירה להם כמה חשוב להשמיע את הקול, לדבר ולנסות להבין אחד את השני במקום לצאת למלחמה. יחד עם כריס היא מצליחה לגבש הסכם שלום שמסיים את האלימות אחת ולתמיד. ההצגה מראה את הנזק והחורבן שמלחמה יכולה לחולל ומעבירה את המסר שתמיד עדיף לבחור בשלום ובפתרון קונפליקטים באמצעות דיבור, ולא באמצעות אלימות ומלחמה.
סובלנות וקבלת השונה - בהצגה פוגשים מספר דמויות שמוגדרות על ידי הסביבה בתור "אחרות" והן זוכות לבוז, זלזול ובמקרה של דוזה מכשפת הים, אפילו מנודות וסובלות מחרם. דוזה שרה ללונה שיר על השקופים שאף אחד לא רואה, ומתארת את החוויה הזו בתור הדבר הנורא ביותר שמישהו יכול לחוות. ההצגה מדגימה כמה סבל גורם היחס הרע למי שמתוייג כשונה ומעבירה את המסר שלכל אחד מגיע שיאהבו ויקבלו אותו.
משפחה ויחסי הורים וילדים - דמויות רבות בהצגה נמצאות בקונפליקט לא פשוט עם בני המשפחה שלהן - לונה זוכה ליחס מקטין ומזלזל מצד האחים שלה, ובנוסף היא מתמודדת עם מתיחות ביחסיה עם אביה שמצפה ממנה להיות בת ים צייתנית ולא מוכן לתמוך במשאלות ליבה לעלות ליבשה. בדומה ללונה, גם כריס מתמודד עם משפחה שמצפה ממנו להתנהג באופן נסיכותי, ואפילו ביס הכריש ננזף על ידי אביו שמאוכזב מהתנהגותו. המתח וחוסר היכולת של המשפחות להתגבר על הפערים גורם למשברים גדולים - לונה נענשת ונכלאת בארמון בתגובה לסירוב שלה לציית לאביה. האירוע הזה גורם לה בעצם לברוח ממשפחתה ורק בסוף ההצגה כשאביה מבין את טעותו ומקבל אותה כמי שהיא, היחסים זוכים לתיקון. ההצגה מעבירה את המסר שחשוב לעשות מאמץ להבין ולקבל את בני המשפחה, גם אם הם שונים, אחרת אנחנו עלולים לאבד אותם.
התגברות על פחד - ביס הכריש הקטן והחששן מפחד מאוד מבני האדם ומהעלייה לפני הים אחרי מקרה שבו בני האדם מטילים צלצל לכיוונו והסנפיר שלו נפגע. למרות הפחד העצום, הנאמנות שלו ללונה חברתו הטובה גורמת לו לעלות לפני הים בעקבותיה ואפילו ללוות אותה למאורה של מכשפת הים המפחידה. ביס יכול לתת לילדים השראה רבה כי למרות שהוא מפחד וחושש, הוא עדיין מוצא בעצמו את האומץ להתמודד מול מה שמפחיד אותו, ולהתגבר על הפחד. דרך ביס, ההצגה מעבירה את המסר שזה בסדר לפחד אבל אסור לתת לפחד לעצור אותנו, ושאם נשתף חברים, כמו שביס משתף את לונה, נוכל להתגבר על מה שמפחיד.
שחייה נגד הזרם - ההצגה חושפת בפני הקהל מספר דמויות שלא הולכות בתלם - לונה בת הים המרדנית שלא מוכנה להישאר בת ים קטנה, ביס, חברה הטוב של לונה שמסרב לטרוף דגים למרות שהוא כריש, דוזה מכשפת הים שמנודה לאחר שהתיידדה עם בני האדם, והנסיך כריס שמתמסר לאהבתו לים ולא מסכים להתנהג בצורה נסיכותית כיאה למעמדו. כל הדמויות משלמות מחיר חברתי ואישי על הסירוב שלהן ללכת בתלם, אך במהלך ההצגה מתגלה שדווקא הבחירה של כל הדמויות לעשות דברים אחרת ממה שמקובל, עוזרת לפתור בעיות וקונפליקטים שמתגלעים בין בני הים ובני האדם. העובדה שלונה וכריס רואים דברים אחרת, עוזרת לשניהם לגשר על הפער בין עולם הים לעולם בני האדם, ולהשכין בפעם הראשונה שלום אמיתי בין העולמות.
מנהיגות נשית - לונה גדלה בממלכת בני הים שבה אביה המלך הסמכותי שולט ביד רמה וכולם מצייתים לפקודותיו. אביה המלך לא נוטה להקשיב לעצות של אחרים, ובטח שלא לדעתה של לונה, שנחשבת כבת ים קטנה שלא מבינה כלום על איך דברים צריכים להתנהל. תחת מנהיגותו של מלך הים, הולכת וגוברת התוקפנות והאלימות בין בני הים ובני האדם עד למצב של מלחמה שעומדת לפרוץ. דווקא מתוך השבר מתגלה לונה כמנהיגה נשית מעוררת השראה הודות ליכולת שלה להיות אמפתית, להקשיב ולהבין את הצד השני. סגנון המנהיגות הנשי של לונה דוחף את הצדדים היריבים לנסות גישה שונה הפעם ולשוחח במקום לצאת לקרב. היא מצליחה להרגיע את הרוחות ולגייס את כולם לטובת יצירת ברית שלום אמיתית אחרי שנים ארוכות של יריבות.
מסרים בהצגה:
צריך להיות שוויון הזדמנויות בין בנות לבנים
אסור להקטין ולזלזל באחרים
לפעמים עדיף לשחות נגד הזרם
אסור לוותר על הקול שלנו
כל אחד הוא טוב וראוי, גם אם הוא שונה
צריך להיות גאים במי שאנחנו ולהישאר נאמנים לעצמו
חשוב להימנע מלשפוט את הזולת בגלל דעות קדומות
תמיד עדיף לבחור בשלום על פני מלחמה
הקשבה הדדית צריכה להיות הדרך שבה פותרים סכסוכים
צריך להתייחס בסובלנות אחד לשני
אסור לתת לפחד לעצור אותנו
חברים יכולים לעזור לנו להתגבר על משברים