איברהים יאסין נולד בכפר קטן בלבנון, ונועד ללכת בדרכו של אביו ולהיות איש אדמה ורועה צאן, אבל החיים זימנו לו גורל אחר. כשעלילת חייו מסתבכת ומתהפכת עליו, הוא מתקשה לשאת בעול ומבקש את מותו. אך בדיוק כשנדמה שכאן מסתיים הסיפור, מתחיל סיפור חדש שנשמע כמו עלילת מתח בדיונית, הממקמת את יאסין במרכזן של פעולות חשאיות, מהנועזות והמסוכנות שביצעה ישראל בשנות השמונים והתשעים בלבנון. כששוב רועדת הקרקע מתחת לרגליו, הוא נאלץ להתחיל הכל מחדש.
הסרט משרטט דיוקן אינטימי של מי שתלאות חייו, יד המקרה והבחירה, הביאו אותו להיות לאחד מבכירי הסוכנים והמרגלים שהפעילה ישראל בעולם.
ישראל 2019, 64 דקות, עברית, כתוביות בעברית, אנגלית
VIDEO
איתמר חן
במאי דוקומנטרי, יליד 1983.
בוגר בהצטיינות של ביה"ס "סם שפיגל" לקולנוע וטלוויזיה.
מרצה בביה"ס "מעלה" לקולנוע וטלוויזיה.
בימוי:
2010 – "המורה אירנה" (בימוי, תסריט ותחקיר), שהופק עבור ערוץ 8 בתמיכת קרן רבינוביץ', היה סרט הפתיחה וזוכה פרס העריכה של פסטיבל דוקאביב, זכה בפרס ראשון בפסטיבל פארנו אסטוניה והיה מועמד סופי בתחרות פרסי אופיר.
כמו כן, הסרט נבחר לאחד מעשרת הסרטים הטובים בתולדות ערוץ 8 לרגל חגיגות 20 שנים לערוץ, ולאחד מעשרת הגורמים המשפיעים על החינוך בישראל (עיתון "העיר").
הסרט, שנרכש לשידור ע"י ערוץ 10 ותאגיד השידור ״כאן״, הוא חלק מההיצע של סל תרבות ארצי.
2013 – "משמרת לילה" (בימוי, תסריט ותחקיר), שהופק עבור ערוץ יס דוקו בתמיכת הקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה, מפעל הפיס וקרן גשר, השתתף בתחרות הרשמית בפסטיבל חיפה וזכה בפרס חבר השופטים. כמו כן, הסרט נמכר לכמה תחנות שידור ברחבי העולם.
2019 – ״האברך מהחיזבאללה״ (בימוי, תסריט ותחקיר) שהופק עבור ערוץ יס דוקו בתמיכת קרן רבינוביץ׳ והקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה, השתתף בתחרות הרשמית של פסטיבל דוקאביב 2019. כמו כן, הסרט זכה בפרס ״חביב הקהל״ בפסטיבל רומא 2019, ובפסטיבל מונטריאול 2020.
הוראה:
2016 ועד היום - מרצה בביה״ס ״מעלה״ לקולנוע וטלוויזיה.
שיפוט ולקטורה:
2012 - שופט בפסטיבל הקולנוע ירושלים.
2015 - שופט בפסטיבל הקולנוע ירושלים.
2016 - לקטור בפסטיבל הקולנוע ירושלים.
2017 - לקטור בקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה.
2020 - שופט בתחרות הדוקומנטרית בפסטיבל הסרטים חיפה.
מערך שיעור
*הקדמה: מה זה קולנוע דוקומנטרי? - מהו בכלל סרט דוקומנטרי? מהם ההבדלים בין סרט דוקומנטרי לעלילתי? האם אפשר לספר סיפור באמצעות חומרי מציאות? מה תפקידו של הבמאי בסרט דוקומנטרי?
כיצד עושים סרט על סיפור שכבר קרה? - עלילת הסרט ״האברך מהחיזבאללה״ מתרחשת בעבר. כיצד גורמים לסיפור מהסוג הזה לעניין ולהרגיש ״חי״? כיצד מתמודדים עם כמות דלה של תיעוד מהתקופה שבה התרחש הסרט? כיצד יוצרים שחזורים קולנועיים של אירועים שקרו?
מהי ביוגרפיה וכיצד יוצרים ביוגרפיה קולנועית? - איך דוחסים חיים שלמים רבי תהפוכות ואירועים לשעה אחת בלבד של סרט? איך מחליטים מה נשאר בחוץ? איך מבצעים ״קפיצות״ גדולות בזמנים ומחפים על פערי האינפורמציה?
על מה הסרט? - מהו הרובד הנוסף של הסיפור מעבר לרובד העלילתי? מה הן התימות המרכזיות העולות מהסרט? כיצד משרת המבע הקולנועי את הצגת התימות?
מהם המהפכים שעובר גיבור הסרט? - האם הצלחתם להבין את בחירותיו של הגיבור במהלך הסרט? להזדהות איתן? האם בסוף הסרט תהליך השינוי שעובר הגיבור עדיין נראה לכם בלתי נתפס?
סיכום : צפייה בסרט דוקומנטרי היא מסע (מהספה) של התקרבות לתופעות, לצורות חיים ולאנשים שקודם לכן היו עבור הצופה זרים, רחוקים, ובלתי ידועים (או ידועים לפי השמועה). סרט דוקומנטרי טוב מצליח לגרום לנו להכיר ולהבין את ההיגיון הפנימי של הסיפור אותו הוא מספר. עם זאת, גם לנו כצופים יש נקודת מבט ייחודית ופרשנות מסוימת על הסיפור. לפעמים קורה שאנחנו מבינים אבל לא מסכימים, ומכאן חשיבותו של הקולנוע הדוקומנטרי כמדיום המעודד דיאלוג עם האחר (ולא משמש מכשיר תעמולה).
הערה: השיעור אינו מתקיים כהרצאה, אלא במתכונת של שיחה. התלמידים מתרגלים צפייה ביקורתית שבה הם לא נשארים פאסיביים, אלא מגבשים דעה ומבטאים את עמדותיהן השונות ביחס לסרט.
שימו לב - המלצות אלו הן מטעם המפיק או האמן המציעים את הפעילות.