אהרוני נועה והסרט-סתמי

תחום: קולנוע
תת-תחום: מפגש עם יוצר וסרטו
משך זמן המופע: 35
סגנון:
שם הרכב:
סיווג: מפגש עם יוצר וסרטו
שם המפיק: שמונה הפקות
שנת הסרט: 2020
קהל יעד: ז - יב
כמות קהל מקסימלית: 80
הסעה: הסעה לא כלולה במחיר
סוגות נוספות
נושאים נוספים
תאריך הצטרפות לסל 28/01/2021

"סְתֵמִי"

יוצרות : אופיר מאור ונועה אהרוני מאור

תקציר הסרט: 

רוני (13), שונאת את החיים שלה, הסיבה לכך היא תסמונת הטורט שמציקה לה בלי הרף, התסמונת כוללת טיקים ווקאלים וצעקה מלוא הגרון " די, די , די-  סְתֵמִי ". רוני לא מסוגלת לשאת את המילה הנוראית "ט- ו- ר- ט" . הילדים בכיתה סולדים מהטיקים שלה, המורה מבקשת ממנה לצאת כדי לא להפריע למהלך התקין של השיעור. גם חדר המנהלת לא זר לרוני ולאִמה, תמר (40). הפעם אִמה, מוזעקת לבית הספר בגלל שרוני חנקה את אחת הבנות מהכיתה לאחר שזו צחקה עליה. המנהלת משעה את רוני מבית הספר. כשרוני נשארת לבדה בבית, היא מחליטה לשים סוף לטיקים הבלתי נסבלים האלה, ועולה בדעתה רעיון מהפכני – להכניס את ראשה בין סורגי המרפסת, לקבע את הראש שלא יזוז וכך לגמור עם הטיקים אחת ולתמיד. אלא שמהר מאוד היא מוצאת את עצמה בצרה עוד יותר גדולה –  ראשה נתקע בין הסורגים בלי יכולת לזוז. מה יקרה עכשיו? האם היא סוף סוף תקבל את התסמונת כחלק ממנה? והאם תצליח, מול הקהל הנאסף למטה ומתבונן בה בתמיהה, להסביר מה יש לה ולהוציא מפיה את המילה השנואה עליה: "טורט"?  

את הפרוייקט יצרו הבימאית, התסריטאית והיוצרת נועה אהרוני, ובתה אופיר מאור. את הפרוייקט יצרו השתיים עקב החוויות האישיות שלהן סביב תסמונת הטורט, בה אובחנה אופיר כשהיתה בת 7. המפגש בין התלמידים ליוצרת הסרט והבימאית, נועה אהרוני, נועד כמובן גם להעלות מודעות לתסמונת הטורט, אך מעבר לכך, הדגש הוא על קבלת האחר והשונה, על כל סוגיו ותכונותיו. המפגש מעורר דיון בנושא קבלת האחר, חוויית החריגות שתלמידים רבים חווים, בין אם הם לוקים בתסמונת כזו או אחרת ובין אם הם פשוט מתקשים להשתלב. הדיון נועד לפתוח את הנושא בצורה שתסייע לגשר על פערים חברתיים ולמנוע חוויות בריונות מצד כל הצדדים. 



נועה אהרוני הינה תסריטאית, בימאית ויוצרת, סרטה "צללים" זכה בפרס הסרט הדוקומנטרי הטוב ביותר בפרסי הפורום הדוקומנטרי. בין השאר, נועה מרצה לתסריטאות ומנחת פסיכודרמה. נועה יצרה, כתבה וערכה תוכן של עשרות תוכניות טלוויזיה, סרטי דוקו, ועלילתי, כמו כן שימשה כלקטורית בקרן החדשה לקולנוע וטלויוזיה, בתאגיד, בפסטיבל דוק אביב ועוד רבים אחרים. נועה בעלת ניסיון רב ומגוון הן בתעשיית הקולנוע והטלוויזיה והן בתחום החינוך בהיותה מרצה ומנחה

את הסרט יצרה נועה עם ביתה, אופיר מאור, אופיר כיום בת 14, כשהיתה בת 7 אובחנה עם תסמונת טורט. מלבד הטיקים הקולניים והחדים, התמודדה אופיר גם עם הפרעות קשב קשות והתפרצויות זעם, הכל כחלק מהתסמונת וכן מחוויות שההתמודדות עימה הביאו עליה. כיום אופיר כבר לא חווה את הסימפטומים כפי שהיה בעבר ונכנסה לסטטיסטיקות של ילדים שהתסמינים שלהם מתפוגגים אט אט לקראת גיל ההתבגרות. עם זאת, החוויות שעברה בהתמודדותה עם התסמונת, וכן החוויות שעברה משפחתה, השפיעו עליהם עמוקות

במטרה לחשוף את הציבור הרחב לתסמונת הטורט ולהתמודדויות שהגיעו עימה, התמודדויות שרבים חווים גם מבלי שיש להם טורט, השתיים החליטו ליצור סרט קצר שיספר את סיפורן ויעביר את החוויות שלהן בנושא. הסרט לא עוסק רק בתסמונת עצמה וכאמור, רלוונטי לכל נושא החריגות והשונות בחברה ולאופן בו אנו כחברה וכיחידים מקבלים אותה ומתמודדים עימה. הסרט היה מועמד בקטגורית הסרט הקצר בפרסי אופיר (2020), הוקרן בפסטיבל טורינו (2020) וכן השתתף בפסטיבל ירושלים (2020).

המפגש יפתח בהקרנת הסרט, לאחר ההקרנה היוצרת תציג את עצמה, את קשרה האישי לסיפור וכן תסביר מהי תסמונת טורט ומה הן ההשלכות ההתנהגותיות והנפשיות של אלו הלוקים בה.

לאחר סיפורה האישי והסבר על המוטיבציה ליצירת הסרט יתקיים דיון עם התלמידים.

מצ"ב מספר נקודות לדיון שיועלו ע"י המרצה: 

על מה הסרט לדעתכם/ן? (האם הוא על טורט באופן ספציפי? האם יש כאן נושא גדול יותר שאנחנו עוסקים בו? אם כן מהו?)

האם אתם מכירים מישהו עם טורט/ חריגות? 

האם חוויתם הצקות/חרם על רקע שונות?

מהי התמה של הסרט לדעתכם/ן?

שימו לב - המלצות אלו הן מטעם המפיק או האמן המציעים את הפעילות.
שמונה הפקות
0528798798 דפנה

Dafnad22@gmail.com

תל אביב, חרוץ 8

סל תרבות ארצי הוא תוכנית חינוכית האחראית על חשיפת תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.

תוכנית סל תרבות ארצי מקנה לתלמידים מגיל הגן ועד י"ב, כלים לצפייה מודעת ובעלת משמעות בששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.

 התוכנית משותפת למשרד החינוך, לחברה למתנ"סים ולרשויות המקומיות.

התוכנית פועלת החל משנת 1987.