שרית גרדוול, מחברת הספר סַפְּרִי תַמָּה תְמִימָה , מספרת על החוויה הייחודית של כתיבת סיפור חייהם של סביה המתאר את ילדותם בכפר קטן בתימן תחת שלטון האימאם המוסלמי; את חלומם המשותף לעלות לארץ ישראל והמסע המפרך לשם; ההתיישבות בפרדס חנה תחת שלטון הבריטים וכל ההרפתקאות שעברו בדרך.
במפגש נדבר על הכתיבה בכלל ועל כתיבת ביוגרפיה בפרט, תהליך איסוף המידע, המחקר ועיבוד החומרים ליצירה ספרותית. נתהה יחד בנוגע לסיפורים החבויים בתוך המשפחות שלנו ועל החשיבות בתיעוד סיפורי החיים של דור הסבים ושימור המורשת התרבותית שלהם.
באמצעות סיפורים משעשעים ומרגשים מתוך חייהם של חמאמה וחסן, גיבורי סַפְּרִי תַמָּה תְמִימָה , נכיר את ייחודיותו של סיפור יהודי תימן. החל מחיי היום יום והמטלות של הילדים בתימן במאה ה19 וסגנון החיים השונה; היחסים המורכבים בין היהודים למוסלמים - חוקי השריעה המפלים מול הגנה ואוטונומיה של הקהילה היהודית; האתגרים שעמדו בפני העולים הדתיים בישראל הציונית והחילונית ועוד.
VIDEO
VIDEO
על הסופרת :
שרית גרדוול היא כותבת, מרצה ועובדת סוציאלית, בעלת תארים ראשונים בקולנוע וטלוויזיה במגמת תסריטאות (2004) ובעבודה סוציאלית (2007) מאוניברסיטת תל אביב.
ספרה הראשון סַפְּרִי תַמָּה תְמִימָה יצא לאור בהוצאת פרדס (2014) ותרגומו לאנגלית בשם HAMAMA יצא לאור באמזון ב2019. מבחר סיפורים קצרים שלה פורסמו בכתבי עת שונים: ״הדור: השנתון העברי של אמריקה״, (2015), ״מוטיב״, ״יקום תרבות״ ו״עתר״ (2019), ״לכל הרוחות״ ו״נתיבים״ (2020).
לאחר עשר שנות מגורים בסקוקי אילנויי, שבארצות הברית, שרית חזרה לגור במושבת נעוריה - פרדס חנה, שם היא עובדת במחלקה לשירותים חברתיים - אגף קהילה ורווחה בפרדס חנה-כרכור ומרכזת תכנית ״מעגל בנים״ לבני נוער ביישוב.
כשאינה כותבת או מגדלת את שלושת ילדיה, שרית מרצה בנושא היסטוריה ותרבות של יהודי תימן.
פרופ׳ בת ציון עראקי קלורמן על סַפְּרִי תַמָּה תְמִימָה :
יהודי תימן כתבו הרבה על חייהם בתימן, על העלייה לארץ ישראל והקליטה בה, רובם המכריע גברים שהעבירו את רשמיהם מנקודת מבטם. ספרה של גרדוול ייחודי בכך שמתמקד באישה כפי שהיא ראתה את ההתרחשויות הנוגעות לה ולמשפחתה וכיצד תפסה את אירועי השעה – אף כי אלה מועברים לקורא/ת בגוף שלישי, באמצעות התיווך של נכדתם. שילוב סיפור המסגרת של הכותבת (שרית) עם הנרטיב של סבתא חממה מעניין ומאתגר ויוצר מעין ז׳אנר ייחודי. יישר כוח על כתיבת הספר המלמד הן על העבר והן על ההווה.
פרופ׳ בת ציון עראקי קלורמן, מחהמחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות, האוניבסיטה הפתוחה ודיקן הלימודים האקדמיים במתמחה בחקר יהודי תימן.
תקציר הספר :
כשחייו של חסן דועכים לנגד עיניה, מגוללת חמאמה את סיפור חייהם באוזני נכדתה. סַפְּרִי תַמָּה תְמִימָה הוא סיפור אהבה בן 77 שנה המתחיל בכפר קטן בתימן. כשחמאמה פוגשת לראשונה את בן דודה היא לא מדמיינת לרגע מה טומן עתידם המשותף. חסן מדביק את חמאמה בחלומו לעלות לארץ ישראל, והיא יוצאת למסע מרתק בו היא מכירה את חברתה הטובה, מסכנת את חייה ומגלה את אהבתה לחסן. הזוג הצעיר וחבריהם גונבים את הגבול לעדן ועולים על ספינה אל הארץ המובטחת, המתגלה כמחנה מעבר עתלית. אך גם כשהם זוכים להתיישב ביישוב צעיר בשם פרדס חנה, המנוחה והנחלה עדיין אינה מנת חלקם. יחד עם הקמת משפחתם והתמודדות עם קשיי ההורות הם נאבקים בבריטים, בצנע ולעתים אחד בשנייה. בעוד הספר מתאר את קורותיה של משפחה אחת, הוא מתעתד לחשוף ולתאר פיסה מעולמם של עולי תימן, על מגוון הריחות והצבעים, האמונות וסגנון החיים היחודיים להם. עולמם העתיק ‐ בתי הכפר העשויים בוץ וצואת פרות, הבאר של רבי שלום שבזי שבו המים אינם נגמרים לעולם, החיים תחת שלטון האימאם וטקסי הנישואין בגיל צעיר ‐ מקבל תפנית משמעותית עם הגעתם לארץ ישראל. ההתמודדות עם הציונות החילונית על כל חלקיה מאתגרת את העולים אך לעולם אינה שוברת את נאמנותם התמימה.
המפגש מתאים במיוחד בזמן לימוד על העליות השונות לישראל, כמו גם לקראת יום היציאה והגירוש של היהודים מארצות ערב ומאיראן המצוין בכל שנה ב-30 בנובמבר.
הכנה לקראת המפגש:
שיח על העליות השונות והאתגרים העומדים בפניהם.
סבלנות תרבותית ושימור המורשת הייחודית לכל עליה.
לימוד בנושא כתיבה יוצרת, או סוגות שונות בספרות כגון פרוזה או ביוגרפיה.
לאחר המפגש:
עבודת שורשים משפחתית
בחירה של סב/ מבוגר בעץ המשפחתי ועבודת חקר סביב התקופה ההיסטורית בה הוא חי, האתגרים שעמדו בפניו וכו׳
פעילות על עדות שונות של התלמידים (עבודה בקבוצות לפי מוצא אם מתאים): הכנת פוסטר עם מאפיינים ייחודיים של ארץ המוצא, דברים חדשים שלמדו על אודותיה ומאכל (כמובן) המייצג את התרבות המקומית.
שימו לב - המלצות אלו הן מטעם המפיק או האמן המציעים את הפעילות.