אמא ובן נוסעים לראשונה יחד לפולין. הבן הוא יעקב גלעד , האיש שכתב את האלבום המיתולוגי "אפר ואבק". האם היא הסופרת וניצולת השואה, הלינה בירנבאום .
את "אפר ואבק" כתב יעקב מבלי שכף רגלו דרכה בפולין. 35 שנה סרב לבקשות אימו לבוא עימה. פחד שלא יעמוד ריגשית במסע. כשלהלינה מלאו 90 וביוגרפיה על חייה עמדה לצאת לאור, נסע איתה בעקבות נתיב ההשרדות שלה וגם לירידי הספרים. שם הוא מגלה שבפולין אימו היא כוכבת ספרותית ותוהה מדוע בישראל אינה מוכרת. הסרט מתעד את מסע הבן והאם, היחסים ביניהם, ואת הפוליטיקה של הזיכרון.
"היסטוריה לומדים, אבל לא לומדים מהיסטוריה" אומרת הלינה בירנבאום הסופרת וניצולת השואה, וגם אימו של יעקב גלעד, האיש שכתב את האלבום המיתולוגי "אפר ואבק" ועוד מאות שירים אהובים ומוכרים. אני מאמינה שהמשפט הזה של הלינה, גילויים נוספים של יעקב במהלך המסע הראשון שלו לפולין יחד איתה והיחסים בניהם הופכים את "לאן את נוסעת" לצפיה רלוונטית בכל רגע.
VIDEO
"לאן את נוסעת" סרט דוקומנטארי לא קונבנציונאלי על אמא ניצולת שואה והבן שלה שמעלה נושאים רבים מעבר לסיפורים החשובים והמוכרים של השרדות בשואה.
הסרט שודר בהוט 8, הוקרן בבכורה בפסטיבל הקולנוע היהודי בורשה, וכעת גם בפסטיבלים יהודים ברחבי העולם.
מן הביקורת:
" גלעד ובירנבאום מיטלטלים בין מתח לאמפתיה" עינב שיף, ידיעות אחרונות
"חלק מתופעה תרבותית שהחלה באלבום 'אפר ואבק'" נעמה רק, וואלה
"סרט שיהדהד הרבה שנים קדימה" שרון מולדבי
"סרט פורץ דרך" רדיו הקצה
על היוצרת
יסמין קיני החלה את דרכה ככתבת לעניני משפט בגלי צהל בעת שירותה הצבאי. סיימה בהצטיינות יתרה לימודי קולנוע וטלויזיה בסן פרנסיסקו שבה לישראל ב 1995 ומאז היא מביימת ויוצרת סרטים וסדרות במגוון ז'אנרים ונושאים. בין יצירותיה הסדרה "מצב נפשי" על התמודדויות נפש זכתה בפרסי האקדמיה 2022, הסדרה "ארץ לבנה" על גזענות ישראלית הייתה מועמדת לארבעה פרסי אקדמיה ולפרס ע"ש אלי קליר, "ציפור שבפנים עומדת בחוץ" פרויקט סרטי שירה זכה לתמיכה של מפעל הפיס וקרן רבינוביץ, "מהו הקו הוורוד?" סרט ניסיוני קצר מועמד לפרס תעודה חופשית, הסרט "כישלון מופלא" על האמן והמוסיקאי הרולד רובין שנשפט על יצירותיו בדרא"פ פתח את אירועי 100 שנה לתל אביב. קיני מלמדת באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת רייכמן, משמשת מנטורית בתוכנית החממה הדוקומנטרית לנשים של הקרן החדשה, ואוצרת את תוכנית סרטי השירה של פסטיבל אפוס במוזיאון תל אביב.
- מושג הדור השני (והשלישי והרביעי) בהתייחס לשואה.
- חיים בצל טראומה: העברה בין-דורית של טראומה.
- השירים של יעקב גלעד על השואה: האם מותר לשיר על משהו ככ נורא?
- יחסי אמא ובן לאורך השנים.
- הפוליטיקה של הזיכרון: מה אנחנו רוצים לזכור? מה החברה שסביבנו מעדיפה לזכור? מה בין זיכרון לבין הבניה חברתית?
- הפוליטיקה של זיכרון השואה: בין היסטוריונים לעדים-ניצולים - מתוך התחקיר שלא נכנס אל הסרט.
שימו לב - המלצות אלו הן מטעם המפיק או האמן המציעים את הפעילות.