מוזיאון הצייר משה קסטל

תחום: אמנות פלסטית
תת-תחום: ביקור במוזיאון
משך זמן המופע: 90
סגנון:
שם הרכב:
סיווג: הדרכה בתערוכה
שם המפיק: מוזיאון הצייר משה קסטל
קהל יעד: גן - יב
כמות קהל מקסימלית: 80
הסעה: הסעה לא כלולה במחיר
סוגות נוספות
נושאים נוספים
תאריך הצטרפות לסל 23/06/2024

מוזיאון הצייר משה קסטל במעלה אדומים

בשום מקום אחר אין לחוות את העולם הרוחני והסיפור הייחודי של האמן האגדי הזה בצורה כה חיה ועמוקה כפי שניתן לעשות זאת במוזיאון לאמנות משה קסטל במעלה אדומים.

מוזיאון הצייר משה קסטל פתח את שעריו במעלה אדומים בשנת 2010, שמונה-עשרה שנה לאחר פטירתו של הצייר עצמו. בימי חייו זכה משה קסטל להוקרה הן בארץ, והן בחו"ל, ויצירותיו נמצאות בשלל אוספים ציבוריים של מוזיאונים רבים ברחבי התבל, כולל המוזיאון לאמנות מודרנית בניו-יורק, מוזיאון טייט מודרן בלונדון, מוזיאון ישראל בירושלים וכו', ובאוספים פרטיים יצירותיו הפנומנליות של משה קסטל, שעבד לא רק בארץ-ישראל, אך גם עם החומרים מאדמת מארץ-ישראל, אפשר למצוא במוסדות השלטון הישראלים במשכן נשיאי ישראל, בכנסת ואף בוותיקן!

ובכל זאת, אין מקום בעולם, בו ניתן לחוות את עולמו הרוחני של צייר אגדי זה בצורה יותר מרהיבה ומעמיקה, מאשר במעלה-אדומים. המוזיאון כולל אוסף גדול ומגוון ביותר של יצירותיו, בכל הטכניקות בהן עבד: ציורי שמן על בד ואקוורלים, פסלים וליטוגרפיות, שטיחים ותבליטי ברונזה, וכמובן, היצירות המרהיבות שעשה קסטל תוך שימוש בבזלת וצבעי השמן. מוזיאון קסטל פותח  את כל אוצרותיו לציבור! בהחלטתם המשותפת של מנכ"ל המוזיאון, חגי ששון, ואוצר, דר' אלק ד' אפשטיין, כלל היצירות שבאוסף עוזבות את המחסנים ומוצאות את מקומן הטבעי בתצוגת הקבע. חלק מן היצירות, כמו "האשה עם פרוות השועל", "נוף בפרברי פריס" ו"דיוקן אשה", שהיו בתצוגת הקבע בעבר, חזרו אליה אחרי שנים של היעדרות – יצירות מופת של האומן מימי לימודיו ב"בצלאל" בירושלים בשנות העשרים של המאה הקודמת או מימי שהותו בפריס. היצירות הללו הופיעו בספרים המוקדשים למשה קסטל ואמנותו, הן אהובות על-ידי ציבור חובבי האמנות, ואך זה טבעי להחזירן לציבור זה.

אולם, יצירות רבות שהמבקרים יכולים לראות אצלנו עכשיו, מעולם לא הוצגו במוזיאון, וחלקן אף לא פורסמו בעבר באלבומים, קטלוגים ומונוגרפיות. החל מהציור הדרמטי "היהודי הצלוב", שדר' אביחי מנדלסון אף מגדיר אותה כ"דיוקן עצמי כצלוב", ועד ל"בזלת מכורזים", מיצירה פנטסטית "הכהן הגדול" משנת 1965 בצבעים כחולים עזים, ועד ל"קמיע" הלירית והמרגשת משנת 1984, כשקסטל כבר היה בן 75 – כל היצירות הללו מוצגות עכשיו לראשונה במוזיאון . בואו נחשוב על "בזלת מכורזים"; הרי, מדובר ביישוב קדום, שעמד על תילו מתחילת המאה הראשונה לספירה ועד המאה השמינית, וכבר כאלף שלוש מאות שנה איננו ומשה קסטל הפיח בו חיים חדשים על ידי יצירת העבודות הנהדרות הללו. כוחה של האמנות הגדולה גם בכך שהיא יכולה לסובב את שעון הזמן ולאפשר לנו מסע לא רק בין מקומות, אלא גם בין תקופות היסטוריות שונות, וזה בדיוק מה שמוזיאון הצייר משה קסטל מאפשר עכשיו. המבקרים במוזאון ייחשפו לסיורים בנושאים מגוונים ואף יראו לראשונה עשרות יצירות נוספות ייחודיות, שהן נכס צאן ברזל של התרבות הלאומית שלנו. אוסף יצירותיו של משה קסטל מוכיח את עומק השורשיים ההיסטוריים שלנו בארץ-ישראל, ומציג את הרמה הבינלאומית של האמנות שצמחה והתפתחה כאן במאה השנים האחרונות".

צוות מוזיאון הצייר משה קסטל במעלה אדומים:

מנכ"ל – חגי ששון
אוצר – דר' אלק ד' אפשטיין
מדריך ראשי – אלי רז
הנהלת חשבונות – אורית רחמים
פקידת קבלה – פזית שרביט
יחסי ציבור – מיכל סדן



משה קסטל הוא אחד מאבות האמנות הישראלית, ששמו ויצירתו חרוטים בעומקה של התרבות המקומית ובהיסטוריה של ארץ-ישראל.

נולד בירושלים בשנת 1909 למשפחה ספרדית עתיקה, חווה את נופי הארץ מילדותו ולמד אמנות ב"בצלאל" - מוסד הלימודים הראשון לאמנות בארץ, תחת מורים שהגיעו מאירופה. קסטל, שגדל על אדמת הארץ ושלט בעברית מילדותו, הפך את נופיה של ארץ-ישראל לנושא מרכזי ביצירתו, בניגוד למוריו שציירו את הארץ דרך עדשות אורנטליסטיות אירופיות.

בשנת 1927, בגיל 18, עזב קסטל לפריס, מרכז האמנות העולמי באותם ימים, שם שיתף סטודיו עם אלברטו ג'קומטי ונחשף לתנועות אמנותיות חדשות. בפריס השתנתה פלטת הצבעים שלו והושפע מאמנים כמו חיים סוטין ומוריס אוטרילו, תוך שהוא משלב את הנופים והסמלים הארץ-ישראליים ביצירותיו.

בשנות ה-40, לאחר שחזר לארץ, התיישב בצפת והיה אחד ממייסדי שכונת האמנים בעיר. קסטל ייחד את יצירתו לנופי ארץ-ישראל ולרוחניות היהודית, עם דגש על קבלה ומסורת. הוא צייר את בתי הכנסת והסביבה הצפתית, תוך שימוש בגוונים כהים יותר ובטכניקות שהביא עימו מפריס.

בשנות ה-50 וה-60, פיתח קסטל סגנון חדשני של ציור אבסטרקטי המשלב סמלים יהודיים וטקסטים מקראיים, והתחיל לעבוד עם בזלת כחומר יצירה. יצירותיו מתקופה זו, כמו "עיר הזוהר והקבלה", מייצגות את הקשר העמוק שלו לארץ ולמורשת היהודית.

משה קסטל נפטר ב-1991.

הוא לא זכה לראות בהקמת המוזיאון עליו חלם - שנפתח  לבסוף בפברואר 2010 ע"י אשתו בלהה ז"ל שהייתה לו הרוח החיה מאחורי הקמת המוזיאון.

השפעתו של קסטל על האמנות הישראלית אינה מוגבלת לציור בלבד; הוא היה חלוץ בשימוש בחומרים מקומיים כמו הבזלת ובכך פתח דרך חדשה לביטוי אמנותי שמשלב בין הטרדיציה לחדשנות, בין המקומי לאוניברסלי. יצירותיו, המצויות במוזיאונים ואוספים פרטיים ברחבי העולם, ממשיכות להשפיע ולהעשיר את הדיאלוג האמנותי והתרבותי בישראל ומעבר לה.

שימו לב - המלצות אלו הן מטעם המפיק או האמן המציעים את הפעילות.
מוזיאון הצייר משה קסטל
חגי ששון מנכ"ל 0556655981

ceo@castelmuseum.co.il

מעלה אדומים, רח' המוזיאון 1

סל תרבות ארצי הוא תוכנית חינוכית האחראית על חשיפת תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.

תוכנית סל תרבות ארצי מקנה לתלמידים מגיל הגן ועד י"ב, כלים לצפייה מודעת ובעלת משמעות בששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.

 התוכנית משותפת למשרד החינוך, לחברה למתנ"סים ולרשויות המקומיות.

התוכנית פועלת החל משנת 1987.