להקת ורטיגו
הלהקה נוסדה בשנת 1992 בירושלים ע"י נועה ורטהיים ועדי שעל, בני זוג בחיים. זוהי להקת מחול עכשווית שיצרה יצירות רבות, הופיעה ומופיעה בארץ ובעולם, וזכתה בפרסים רבים כגון פרסי משרד התרבות והספורט לביצוע, ללהקה ולכוריאוגרפיה. בשנת 2007 התיישבה הלהקה בקיבוץ נתיב הל"ה והקימה כפר אמנות אקולוגי המאפשר מרחב הלומד ומלמד את הקשר שבין תנועה לאדמה. אנשי הכפר מזמינים את הציבור לפגוש דרך הגוף והמחול את הנושא האקולוגי באמצעות הופעות, סדנאות ופסטיבלים ושאיפתם היא לעורר מודעות אמנותית וסביבתית. ניתן להעמיק עוד על להקת ורטיגו בקישור הבא:
http://www.israeldance-diaries.co.il/archives/1396
נועה ורטהיים
הכוריאוגרפית של להקת ורטיגו. השפה התנועתית הייחודית שהיא פיתחה זורמת ורכה. היא מושפעת מטכניקות ריליס ואלתור מגע. נועה ורטהיים יוצרת מחול בעל נגיעה חברתית וקהילתית, הבא לקרב בין אנשים ולגעת בהם באמצעות שפת הגוף. בריקודיה הרעיונות המרכזיים הם לא סיפוריים או רגשיים, אלא היצירה פתוחה לפירוש ופרשנות אישית של הצופה.
היצירה "מאנא"
"מאנא" בארמית הוא כלי של אור. מה קדם למה - החושך לאור? היצירה מציגה מסע בין שני ניגודים אלו. שפת התנועה חוקרת את הקו הזכרי והעיגול הנקבי ומרכז הגוף הוא הציר סביבו מסתחרר העולם. המחול חופשי, הזרועות רכות והרגליים חזקות, יונקות כוח מהבסיס ושולחות את הרוקדים לרחף באוויר. הריקוד מבקש לחקור את מה שמתקיים בין חוץ לפנים, בין חופש לכבלים, בין הרצון לעוף והרצון להתחבר לאדמה.
הכנה ליום הפעילות
מושגים בסיסיים: מהו מחול ומהי יצירת מחול?
כוריאוגרף - היוצר שאחראי על כל מרכיבי יצירת המחול.
משפט תנועתי - סידרה קצרה של תנועות.
שפה תנועתית - חיבור של המשפטים התנועתיים, ה"מילון" התנועתי הייחודי של היצירה, טכניקת המחול הספציפית שמשתמשים בה והסגנון (קלאסי, מודרני, אחר).
סוגי מחול מרכזיים - הינם הבלט הקלאסי והמחול המודרני. סגנונות בולטים אחרים הינם: מחול עכשווי, תיאטרון מחול, ריקודי רחוב, פלמנקו ועוד.
הרעיון המרכזי - המוביל את הכוריאוגרף. יכול להיות סיפור, רגש, תוכן ומסר או רעיון מופשט.
מרחב - חלל הבמה בו נעים הרקדנים והשימוש שהם עושים בו. מעניין לשים לב האם הרקדנים נעים במקום אחד, מתקדמים בחלל במסלולים, יוצרים מבנים (שורות, טור) משתמשים ברמות גובה שונות (גבוה - עמידה וקפיצה, בינוני -כיפוף רגלים, נמוך רצפה).
הרקדנים - בלתי אפשרי להפריד בין הרקדן והריקוד. הם היצירה וכלי הביטוי בו זמנית בניגוד לאמנויות אחרות. הם שמאפשרים לכוריאוגרף להביע את עצמו ולעיתים גם משתתפים בתהליך יצירת המחול. מעניין לשים לב ליכולות הטכניות ורמת המיומנות הגופנית של הרקדן ולנוכחותו. מה ההכשרה שלהם (קלאסי, מודרני, אחר)? לאיכויות התנועתיות, לשרירים, הזיעה וכו'. יש לשים לב למספר הרקדנים, החלוקה המגדרית (כמה בנים וכמה בנות?).
הלווי המוסיקלי - של המחול יכול להיות קטע מוסיקה קיים או מוסיקה המולחנת במיוחד למחול. התנועות יכולות להיות מותאמות למוסיקה בדיוק רב, בצורה חלקית או להיות מנוגדות למוסיקה (תנועה איטית בלווי מוסיקה מהירה) המוסיקה תורמת ליצירת המכלול האמנותי השלם.
התלבושות והתפאורה - גם הם משלימים את החוויה האמנותית. הכוריאוגרף מחליט על צבע ועיצוב התלבושת, מה תהיה התפאורה או האם בכלל תהיה, צורת הבמה והישיבה של הקהל ועוד. כל החלטה כזאת היא מכוונת ויוצרת משמעות.
כהכנה נוספת לצפייה, היכנסו בכיתה לאתר הלהקה והתרשמו מפעילותה –
http://vertigo.org.il
מה אנחנו חווים במהלך המופע?
אמנות המחול במהותה היא מופשטת מאחר שהיא מבוססת על תקשורת לא מילולית שבדרך כלל נושאת משמעות עמוקה. עם זאת, המחול הוא גם גשמי מעצם העמדת הגוף במרכז ההבעה. אנו חווים את גוף הרקדן החי, את שריריו, תנועתו, זיעתו ועל ידי גופנו והחושים, אנו חווים את הריקוד. הצפייה במחול אינה מחייבת להבין את הנראה, אלא לחוש, לדמיין ולהרגיש את מה שמתעורר בנו לאחר תפיסת המחול. החוויה האמנותית מכוונת להשאיר מקום לפרשנות אישית של הצופה, שבוחר על מה להסתכל ובמה להתמקד. לכל צופה, בעקבות זאת, נוצרת חוויה ייחודית ואישית.
כיצד נוצרות יצירות מחול?
הרקדנים מתפרנסים מעבודתם, המחול הוא מקצועם וייעודם המקצועי הוא להעלות יצירות מחול ולהופיע איתן. יצירה של מופע מתחילה בעבודה פרטנית בסטודיו על כל חלק בנפרד. לאחר מכן מתקיימות חזרות בהן היוצר מעיר הערות לרקדנים ומתקן אותם. השלב הוא הוא חזרות מלאות, כלומר הרצת כל המופע ללא הפסקות, לעיתים מול קהל וללא תלבושות ותאורה. השלב הבא הוא מופע שלם בסטודיו ללא תאורה והשלב הסופי הוא מופע על הבמה עם כל האמצעים הבימתיים. בכל אחד מהשלבים הללו, עוד בטרם גיבוש המופע הסופי, אפשר לצפות ולהנות. ואכן, אף אתם תצפו במופע סטודיו שאינו כולל תאורה.
מה מייחד את המחול העכשווי?
ביצירות מחול קלאסיות, הבימה נתפסת כייצוג העולם הבדוי שבו מתרחשת העלילה. הדרמה המועלית בשפת המחול מוצגת כאירוע נפרד מהמציאות של הצופים, ולכן היא מוצגת באולם, במרחב ייעודי, שבו קיימת הפרדה בין חלל התנועה של הרקדנים ובין חלל הצפייה. יותר מכך, החלל שבו מתרחשת היצירה מוגבה על בימה, וזאת מתוך חלוקה בולטת: עולם האמנות מזה ועולם היום-יום מזה. המחול העכשווי מערער על תפיסה בימתית זו. יצירות רבות של המחול העכשווי נמנעות במכוון מהפרדה חותכת בין חלל הריקוד לחלל הצפייה. טשטוש גבולות זה מושתת על התפיסה שלפיה הצופה הוא שותף פעיל ליצירה, והתיחום בין עולם האמנות ועולם החיים מועמד בלי הרף בסימן שאלה.
להקת ורטיגו: חיבור לטבע ולסביבה
במציאות שלנו רוב האנשים חיים בסביבה עירונית ומנותקים מהטבע. אנו דורכים על רצפה, מדרכה או כביש, מבלים את רוב זמננו בישיבה ללא פעילות גופנית ומכונות חוסכות לנו עבודה ונוכחות פיזית (מכונת כביסה, מחשב, טלפון סלולרי). במציאות זו, להקת ורטיגו מכוונת להאיר לנו את חשיבותה של האדמה. בסיור בכפר נכיר את המערכות השונות שנבנו במטרה לצמצם למינימום את ההשפעה והפגיעה של האדם בסביבה. תתקיים סדנא של פיסול בחומרים טבעיים כמו קש, אדמה, חול ומים. תתקיים סדנת תנועה בה נתחבר לחוויה הבלתי אמצעית עם הגוף שלנו דרך החושים, הדמיון והרגש.
ספרו לתלמידים על הדרך הייחודית של ורטיגו והקרינו בכיתה את הסרטון על הסיור בכפר:
https://www.youtube.com/watch?v=S4ponuV0aB8
מפגש "כוח האיזון"
בשנת 2001 העלתה להקת ורטיגו מופע ששילב רקדנים נכים שנקרא "כוח האיזון" בכוריאוגרפיה של אדם בנג'מין. בעקבות ההצלחה הגדולה של המופע, נוצר צורך וביקוש להמשך הפעילות המשלבת. נוסד מרכז ייחודי מסוגו המנוהל על ידי חי כהן וטלי ורטהיים. מרכז זה מפגיש אנשים עם יכולות פיזיות שונות, נכים ולא נכים, בתנועה, מגע ואלתור. קונטקט אימפרוביזציה משולב, הוא מחול ספונטני שנעשה באמצעות תקשורת פיזית בין רוקדים. זו דרך למפגש עם אנשים בתנועה שונה, במבט חדש על הקשבה ומגע פשוט. המפגש יכלול צפייה במופע, סדנת התנסות ושיחה עם האמנים.
ספרו לתלמידים על הפעילות המיוחדת והקרינו בכיתה את הסרטון על מרכז כוח האיזון:
https://www.youtube.com/watch?v=3kYa3HGk_jo
לקראת השיחה עם הרקדנים בסיום המופע
בקשו מהתלמידים לחשוב על רגע אחד ביום שהיה מעניין במיוחד.
אלו שאלות התעוררו בכם בעקבות יום הפעילות? מה הייתם רוצים לשאול את הרקדנים?
נושאים אפשריים לשאלות: למה נבחרו דווקא התלבושות האלו למופע? מה תפקיד המוזיקה במופע? אלו הכנות הרקדן עושה לקראת המופע? מה הרקדן חש במופע עצמו? אלו מאמצים נדרש להקדיש הרקדן כדי שהמופע יצליח? מהי עבורך משמעות הריקוד כחלק מלהקה? כיצד אתה חווה מפגש עם תלמידים? האם זה מרגיש אחרת מלהופיע באולם לקהל מבוגר יותר? אתה את/ה מרגיש שהריקוד הוא ייעודך המקצועי/האישי?