מופע תיאטרון מחול בהשראת סיפורו האלמותי של שלום עליכם על טוביה החולב. הסיפור מתאר מציאות היסטורית שבה נאלצו יהודים רבים לנטוש את בתיהם בעקבות הפוגרומים והגרוש ולהגר למרחקים. ההצגה מאפשרת הצצה חד פעמית אל עולמו של טוביה ובנותיו בעיירה היהודית המרוחקת, סיפורו של טוביה זכה לעיבודים רבים בקולנוע ובתיאטרון, המפורסם שבהם הוא "כנר על הגג".
כתיבה ובימוי: עידן עמית
תיאטרון מחול-בשיתוף להקת המחול הקיבוצית, בהשראת ספרו של שלום עליכם.
כתיבה ובימוי: עידן עמית
כוריאוגרפיה: רוני ברנדשטטר
תפאורה: בתיה ומיכאל פיק תלבושות: טל קלשון
מוסיקה: נדב רובינשטיין ,
תאורה: אורי מורג
תפעול: סיזר- שירותי סאונד
עוזרת במאי: טלי אגרונוב
שחקנים:
יניב סוויסה, אילנית גרשון וייס, נועם דויטש, אורפז מור, טל סולומון/נועם כספי, יענקלה פילצל/ויטלי גיזלגיל, הראל קיי, עידו גרינברג
דבר הבמאי - עידן עמית
כשהתחלנו לעבוד ולעבד את "הסיפור של טוביה" למופע תיאטרון – מחול, ניצבו בפניי לא מעט אתגרים. הראשון ביניהם היה לייצר גרסה חדשה בהשראת ספרו האלמותי של שלום עליכם "טוביה החולב", שזכה לאינספור עיבודים וגרסאות לתאטרון וקולנוע. האתגר השני היה הנגשת הסיפור, שמתרחש במזרח אירופה בשלהי המאה ה-19 לקהל הצעיר של היום. נוכחתי לדעת שסיפורו של החלבן העני טוביה, שנקרע בין מסורת לחדשנות, הוא עלילה מצוינת לסיפור בעיצומה של המאה ה-21, תקופה בה העולם משתנה בקצב מהיר ועל בסיס יום יומי.
את סיפור העלילה תפרתי סביב מערכת היחסים המורכבת בין טוביה לבתו הצעירה חווה, נערה מרדנית שאוהבת לקרוא ספרים בניגוד גמור למה שהיה מקובל באותה התקופה. באופן אירוני, העידן הטכנולוגי בו אנחנו חיים היום מרחיק אותנו מקריאת ספרים. עובדה זו שימשה עבורי מפתח ליצירת סיפור מסגרת בו בניתי עולם של כיתה שבה המסורת השולטת היא תקשורת בינאישית בין תלמידים שמתקיימת באמצעות מסכים וטלפונים ניידים. המסורת הזו מציבה אתגר בפני מורה הכיתה לנסות לשבור אותה ולגרום לתלמידים לחזור לקרוא ספרים. התלמידה חבצלת מקבלת את הספר "טוביה החולב", צוללת לתוכו ומגלה בסוף המופע ש: "הספר הזה הוא יותר טוב מגוגל".
אתגר נוסף ואולי החשוב ביותר בעבודה, היה שילוב המחול שמהווה חלק מרכזי ביצירה הזו. המפתח היה לקחת עולם מסורתי של ריקודים יהודיים ורוסיים תקופתיים על כל הפרגמנטים והאלמנטים שלהם, לשבור, לפרק ולהרכיב מחדש למחול מודרני. הכוריאוגרפית רוני ברנדשטטר, המוזיקאי נדב רובינשטיין וכך גם שאר היוצרים השותפים היו הפרטנרים האולטימטיביים למשימה.
רעיונות להכנה לפני המפגש
מה זה תיאטרון – מחול?
בשונה מהצגת תיאטרון בה השחקנים מדברים על הבמה ועל ידי הדיבור אנחנו לומדים האם הם כועסים או אוהבים או צוחקים או נעלבים, במופע מחול - כל הרגשות באים לידי ביטוי באמצעות תנועות הגוף בלבד מבלי להוציא מלה מהפה.
כל הסיפורים המקופלים בשירים ובמנגינות מסופרים באמצעות תנועה בלבד. הרקדנים רוקדים את הסיפור והמוזיקה באה לעזרתם של הרקדנים - היא חזקה כשכועסים, היא שקטה כשעצובים, היא שמחה כששמחים והיא עוזרת לנו להבין את מצב רוחם של הרקדנים, וכשצריך גם את משמעותן של מילות השירים.
היחידים שמדברים על הבמה הם שני שחקנים המובילים את סיפור העלילה.
רעיונות לעיבוד לאחר המופע
- בין מסורת לחידוש – האם כל מה שישן הוא לא רלבנטי?
- בכל הקשור לתרבות - איך מחליפים ישן בחדש ומתי?
- על ההגירה – איך מתאימים את אורח החיים במקום חדש? בתרבות חדשה?
ניתן להשתמש בדוגמאות מההצגה ולאחריהן לבקש מהתלמידים לתת דוגמאות מחייהם.
שימו לב - המלצות אלו הן מטעם המפיק או האמן המציעים את הפעילות.